Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Serviciile municipale continuă activităţile de deszăpezire a oraşului

   3039

Astăzi pe străzile oraşului se circulă uşor, iar la nivelul municipiului nu există blocaje. De asemenea, transportul public urban circulă conform graficului, în condiţiile de iarnă. 
După cum a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Veaceslav Ţernă, director al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, de la căderea zăpezii, zilnic, serviciile municipale au intervenit cu 25 – 30 de unităţi speciale pentru deszăpezirea oraşului, iar în fiecare noapte în lucrările de curăţare a străzilor au fost implicate 70 de autospeciale. Până acum, pe străzi au fost presuraţi peste 8700 metri cubi de material antiderapant. În total, au fost executate lucrări în valoare de 2 milioane 900 mii lei. 
În acelaşi timp, zilnic, 18 unităţi speciale ale Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare intervin pe timp de seară, iar 34 de autospeciale dimineaţa, pentru deszăpezirea trecerilor pietonale, staţiilor de aşteptare ale transportului şi a căilor de acces spre blocurile locative. În conformitate cu competenţele stabilite, Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi a curăţat aleele din capitală, drumurile şi băncile din parcuri, scuarurile şi bulevardele. 
În continuare, serviciile municipale vor interveni cu toate echipamentele pe care le au la dispoziţie şi timp de 3 – 4 zile vor fi curăţate toate străzile secundare şi căile de acces spre blocurile locative. 
Veaceslav Ţernă a mai informat că în conformitate cu normativele, pentru deszăpezirea operativă a oraşului Chişinău sunt necesare 916 autospeciale. În plus, municipiul foloseşte şi cea mai ieftină tehnologie de antiderapant, nisipul şi sarea. 
În context, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a menţionat că având în vedere suprafaţa Chişinăulului, este evident că municipalitatea nu dispune de destule utilaje pentru deszăpezire, în condiţiile unor ninsori precum cele de săptămâna trecută. Din cauza bugetului mi şi pentru că iernile nu sunt prea aspre, în ultimii ani nu s-a investit la acest capitol. Din aceste considerente serviciile municipale intervin pe timp de noapte.
Primarul de Chişinău a solicitat Serviciului Poliţiei Rutiere să intervină şi să monitorizeze în continuare cele mai importante intersecţii, pentru a preveni blocajele în trafic şi producerea accidentelor rutiere. 
„Chiar şi în aceste condiţii, în Chişinău nu s-au înregistrat blocaje de circulaţie şi întreruperi ale activităţii unor instituţii, ceea ce demonstrează că s-a intervenit masiv”, a afirmat Dorin Chirtoacă. Primarul general a declarat că pentru revenirea la normalitate, este necesară implicarea tuturor locuitorilor oraşului, după exemplul angajaţilor Primăriei Chişinău, care sâmbătă şi astăzi au curăţat zăpada din faţa sediului instituţiei. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău