Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situaţia în oraş, ca urmare a condiţiilor meteo

   1136

Primăria Chişinău informează că în această dimineaţă traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale de iarnă, iar la nivel de municipiu nu sunt străzi închise. Transportul public circulă conform programului corespunzător unei zile de lucru, iar în dimineaţa zilei la linie au fost emise 302 de troleibuze şi 99 de autobuze.

Toate instituţiile de învăţământ şi medicale funcţionează în regim normal. Agentul termic se furnizează conform graficului de temperaturi. Cât priveşte persoanele fără adăpost, în ultimele 24 de ore la Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, din str. Haltei, 2, au fost cazate 82 de persoane.

Pe parcursul nopţii, ÎM Regia „Exdrupo" a acţionat cu 67 de utilaje la deszăpezirea străzilor şi a împrăştiat material antiderapant. S-a intervenit pe arterele principale, pe cele secundare pe unde circulă transportul public şi căile de acces către localităţile suburbane. Au fost curăţate şi zonele adiacente instituţiilor publice - şcoli, grădiniţe şi spitale. Din cauza maşinilor parcate neregulamentar, intervenţia în cazul a 3 instituţii a fost dificilă şi în zonele respective se acţionează pe parcursul zilei de astăzi.

Regia locativ-comunală a început intervenţia la ora 4.00 şi a acţionat la curăţarea trotuarelor, intrările în curţile blocurilor de locuinţe și în staţiile de aşteptare a transportului public cu 11 unităţi specializate HACO şi 26 de tractoare. Pe parcursul zilei, regia locativă va interveni cu 350 de muncitori, iar ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi" va curăţa zăpada din parcuri şi alei cu 5 unităţi de transport şi 68 de muncitori.

În context, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, a ţinut să aducă mulţumiri tuturor celor care în ultimele zile au muncit la deszăpezirea oraşului. „S-a lucrat în regim non-stop. Având în vedere numărul utilajelor pe care le avem în dotare şi starea lor tehnică, putem spune că s-a intervenit destul de bine. Din aceste considerente, voi propune ca toţi angajaţii întreprinderilor municipale implicate în curăţarea urbei să fie premiaţi", a menţionat Silvia Radu. Ţinând cont de prognoza meteorologilor care anunţă ninsori şi temperaturi scăzute în continuare, primarul general interimar a solicitat pretorilor de sector şi tuturor serviciilor să rămână în continuare în teren, să monitorizeze situaţia şi să se intervină conform planului stabilit. De asemenea, primarul de Chişinău a cerut ca operatorii de deszăpezire să degajeze zăpada de pe marginea străzilor.  

În altă ordine de idei, primarul general interimar Silvia Radu, a atenţionat pretorii de sector să informeze persoanele fizice şi agenţii economici şi să asigure că operatorii privaţi vor curăţa zăpada de pe trotuarele aferente imobilelor pe care le deţin sau le administrează pentru a evita formarea gheţuşului, conform obligaţiilor legale ce le revin.

Pe această cale, informăm locuitorii că în caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii sunt chemați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.