Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea proiectului „Chişinăul de seară – oraşul luminilor”

   2074

Primăria municipiului Chişinău anunţă că pe parcursul anului curent 3 clădiri importante ca valoare arhitecturală și culturală din capitală vor fi iluminate artistic. Este vorba de Palatul Național „Nicolae Sulac", Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu".

Despre lansarea acestui proiect a informat astăzi în cadrul ședinței operative de la Primărie, consilierul municipal Ion Ștefăniță. Consilierul a fost însoțit de un grup de specialiști în domeniu, inclusiv de Alain Guilhot, renumit arhitect și designer de lumini din Franța.

Expertul a declarat că proiectele de iluminare a clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală reprezintă o investiție pentru oraș, deoarece aceasta atrage turiști din întreaga lume. Potrivit sursei citate, prin efectul de lumină poate fi redat efectul de apartenență al cetățenilor față de acest patrimoniu. „Toți, de la mic la mare, vor spune că este frumos orașul lor", a subliniat Alain Guilhot.

În context, primarul general interimar, Silvia Radu, și-a exprimat susținerea pentru proiectele prezentate, apreciind, totodată, implicarea tinerilor din Moldova în acțiuni de promovare a Chișinăului. În aceeași ordine de idei, Silvia Radu a precizat că și clădirea Primăriei urmează a fi iluminată artistic, doar că mai târziu, deoarece în anul curent vor începe lucrările de renovare a fațadei edificiului.

Pentru realizarea celor 3 proiecte de iluminare în cadrul inițiativei „Chișinăul de seară-orașul luminilor", în bugetul municipal pentru anul 2018 au fost prevăzute surse în valoare de 10 milioane lei. Primul proiect urmează a fi realizat până în luna mai, iar celelalte două în toamnă, către sărbătoarea Hramul orașului.