• vezi mai mult
  Proiectele ce vor fi realizate în cadrul Bugetului Civil Chişinău în ediţia din anul 2018   
  Mihai Munteanu, la 75 de ani!   
  Şedinţa Echipei de lucru pentru Bugetul Civil Chişinău   
  Reabilitarea trotuarelor de pe str. Maria Cebotari şi str. Sfatul Ţării   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Situația epidemiologică în municipiul Chișinău

  Situația epidemiologică în municipiul Chișinău

   29.01.2018    190 Accesări    

  Instituţiile medico-sanitare publice şi private din municipiul Chişinău au raportat 2491 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în perioada de supraveghere epidemiologică cuprinsă între 15 - 21ianuarie 2018, în comparaţie cu săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 2049 cazuri. Morbiditatea prin IACRS a crescut cu 17,7 %, comparativ cu săptămâna anterioară.

  S-au atestat cazuri de  boală la 1563 de copii cu vârsta de până la 17 ani (62,7%). Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta de până la 6 ani - 968 de cazuri (61,9%), dintre ei 321 (33,2%) sunt copii instituţionalizaţi. În perioada menţionată, au fost internaţi 66 de bolnavi (2,6%), 50 dintre ei fiind copii. Rata copiilor spitalizaţi a constituit 75,8%.

  În perioada de raportare, în municipiu, a fost înregistrate doua cazuri de gripă la persoane adulte, dintre care un caz confirmat prin metoda de laborator. În total, de la începutul anului curent, în municipiu au fost înregistrate cinci cazuri de gripă.

  Tot în această perioadă, în raionul Glodeni  a fost înregistrat primul caz de rujeolă. Este vorba despre un copil de șapte luni care recent a fost împreună cu părinții într-o vacanță în Ukraina. Micuțul nu era vaccinat și este acum internat la Spitalul municipal din Bălți.

  În scopul evitării îmbolnăvirilor prin gripă și infecții respiratorii acute, specialiștii recomandă adresarea la medicul de familie odată cu primele simptome de îmbolnăvire, izolarea bolnavului la domiciliu, evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare, spălarea regulată pe mâini, folosirea măștilor de protecție, alimentația corectă şi bogată în vitamine, cu fructe și legume.