Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Achitarea compensației la încălzire în municipiul Chişinău

   1623

Primăria municipiului Chișinău informează că în săptămâna curentă va fi soluţionată  problema calculării compensațiilor la plata agentului termic. În cadrul ședinței operative de la Primărie, primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, a solicitat structurilor municipale de profil să înlăture toate neconformitățile, pentru ca distribuitorul de agent termic să poată introduce calculele în factură, iar cetățenii să-și poată achita utilitățile.

Zinaida Jaloba, șef interimar al Direcției generale finanțe a precizat că în prezent administrația publică locală a municipiului Chișinău are capacitatea de a achita plăți, inclusiv pentru compensații la plata agentului termic. Însă, deocamdată, nu au fost solicitări la plată pentru compensațiile la căldură din partea subdiviziunilor municipale.

În context, Petru Gontea, șef-adjunct al Direcției generale locativ-comunale și amenajare a precizat că ÎM „Infocom" a calculat deja valoarea compensației pentru 11 mii de dosare și urmează a fi făcută solicitarea de plată către Direcția generală finanțe. Totodată, Petru Gontea a motivat tergiversarea procesului de acordare a compensaţiilor prin modificarea mecanismului de recepţionare a dosarelor. Inițial toate dosarele sunt transmise către ÎM „Infocom", care procesează mai multe tipuri de facilități pentru familiile defavorizate, iar apoi actele sunt transmise către alt centru de calcul a facturilor, SRL „Infobon".

De altă parte, Victor Puiu, director comercial al SA „Termoelectrica" a spus că din cei 27 mii de beneficiari de compensații, întreprinderea a recepţionat doar 3700 de dosare.

Primarul general interimar Silvia Radu, s-a arătat nemulțumită de situația creată, declarând că subiectul va fi discutat la Comisia de disciplină a municipiului Chișinău, iar funcționarii care se fac vinovați de starea de lucruri vor fi sancționați. "Bani în buget sunt, astfel că este o problemă internă a Primăriei care trebuie rezolvată. Edilul-șef a promis semnarea unei scrisori de garanție către Î.S. "Termoelectrica", pentru a urgenta perfectarea facturilor, corespunzător, cu precizarea cifrelor despre compensația care vine din partea Primăriei. "Dacă sunt bani este strigător la cer să se întâmple asemenea situații", a mai declarat Silvia Radu.

 Amintim că familiile cu venituri mici din municipiul Chișinău, de până la 3000 lei lunar de persoană, pot depune solicitări pentru compensații la plata agentului termic, pe toată durata sezonului de încălzire 2017-2018. Valoarea ajutorului este de 40% din costul facturii pentru încălzire.

E de menționat că familiile sărace, de rând cu solicitarea de ajutor la plata agentului termic beneficiază, de asemenea, de compensarea diferenţei în urma majorării tarifului pentru transportarea deşeurilor menajere solide, precum şi pentru plata volumului de apă suplimentar calculat.