Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desfăşurarea manifestărilor şi întrunirilor publice în municipiul Chişinău

   3823

Primăria municipiului Chişinău anunţă dezbateri publice privind organizarea şi desfăşurarea întrunirilor publice în capitală.

Dezbaterile publice vor avea loc pe data de 8 noiembrie 2017, ora 15.00, în Sala de şedinţe a Primăriei Chişinău.

Menţionăm că pe parcursul ultimilor ani, în Primărie au fost depuse mai multe declaraţii prealabile privind desfăşurarea anumitor acţiuni publice - sportive, culturale etc., în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au în alte zone ale capitalei, cu solicitarea de a sista circulaţia transportului public. În consecinţă, suspendarea temporară a traficului rutier provoacă nemulţumiri atât în rândul pasagerilor, deoarece se modifică graficul de circulaţie a transportului public, dar şi în rândul conducătorilor auto, pe anumite segmente de drum formându-se ambuteiaje.

În context, reieşind din prevederile Legii cu privire la întruniri şi având în vedere necesitatea asigurării bunei desfăşurări a manifestărilor publice, Primăria municipiului Chişinău propune organizatorilor evenimentelor publice alte locaţii, pentru a nu crea impedimente circulaţiei rutiere şi a fluidiza traficul rutier. Autorităţile publice locale au identificat şi propun pentru organizarea manifestărilor şi întrunirilor publice următoarele zone, după cum urmează:

Pentru maratoane sportive se propun următoarele trasee:
-        intersecţia drumurilor naţionale R6 şi R3 (de la podul din şos. Hânceşti, Cartierul Telecentru - până la sensul giratoriu din şoseaua care duce spre Vama „Leuşeni");
-        alte trasee propuse de către Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie şi acceptate de către Inspectoratul Naţional de Poliţie.

Pentru întruniri sportive la autocross se propun următoarele locații:
-        pe şos. Hânceşti, sub podul de la Telecentru;
-        pe Aeroportul vechi al Chișinăului.

Pentru manifestări culturale (cu participarea unui număr mare de spectatori) se propun următoarele locaţii:
-        Zona Economică „MOLDEXPO";
-        Parcul „DENDRARU";
-        Grădina Botanică;
-        Complexul Cultural „VATRA";
-        Strada pietonală „Eugen DOGA";
-        Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu";
-        în PMAN, dar fără sistarea transportului, cu instalarea gardului pe ambele sensuri / părţi ale carosabilului.

Pentru întruniri de protest se propun următoarele locaţii:
-        în toate locurile publice solicitate, fără blocarea străzilor, bulevardelor, iar în cazul marşurilor  participanţii se vor deplasa pe o singură bandă a carosabilului cu coordonarea obligatorie cu INP.

Organizarea și desfășurarea Sărbătorilor Naționale, Tradiționale și Internaționale:
-        Ziua Drapelului de Stat;
-        Ziua Suveranității;      
-        Ziua Constituției;            
-        Ziua Internațională a solidarității oamenilor muncii;
-        Ziua Europei;
-        Limba Noastră cea Română;
-        Ziua Independenței Republicii Moldova;
-        Ziua Naţională a Vinului;
-        Ziua orașului Chișinău;
-        Sărbătorile de iarnă etc., să fie organizate și desfășurate în Piaţa Marii Adunări Naţionale și, în caz de necesitate, organizatorii să solicite sistarea transportului pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni şi Al. Puşkin

La eveniment sunt invitate să participe toate persoanele interesate. Responsabil de organizarea dezbaterilor este Direcţia social-umanitară şi relaţii interetnice. Toate propunerile privind proiectul în cauză vor fi expediate în scris Direcţiei, telefonic, la numerele de telefon: (022)20-16-48 sau la adresa de e-mail: drp@pmc.md.  

Participanţii la dezbatere care se înscriu la luare de cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de decizie aflat pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de cinci minute pentru fiecare participant.