Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău cere SA „CET - 2” să livreze căldură conform graficului de temperaturi

   3838

Primăria municipiului Chişinău s-a adresat Guvernului R. Moldova şi solicită intervenţia executivului în vederea obligării S.A. „Centrala Electrică cu Termificare Nr.2” (CET 2), aflată în proprietatea statului, să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale cu S.A. „Moldova Gaz” şi cu S.A. „Termocom”. Autorităţile municipale susţin că, începând cu data de 24 decembrie a.c., temperatura aerului a coborât treptat până la  - 10 C0 , iar CET – 2 nu numai că nu a ridicat temperatura agentului termic la circa 80 C0 , conform graficului de temperatură la ieşire din centrală, dar a coborât-o la 65 C0 . „În acest fel, întreprinderea nu respectă parametrii tehnici prevăzuţi de actele normative în vigoare”, se arată în scrisoarea adresată Guvernului. 
De asemenea, Primăria atrage atenţia executivului că motivul invocat de CET – 2 constă în faptul că S.A. „Moldova Gaz” ar fi redus livrările de gaze naturale cu 30 la sută din volumul necesar pentru asigurarea parametrilor termici stabiliţi. „În acelaşi timp, S.A. „Moldova Gaz” susţine că nu a limitat în nici un fel livrarea de gaz pentru CET – 2 sau pentru alţi furnizori”, informează autorităţile publice locale. 
În acest sens, Primăria cere intervenţia promptă a Guvernului în vederea determinării CET – 2 să respecte obligaţiile contractuale şi să furnizeze agent termic populaţiei în conformitate cu parametrii termici prevăzuţi de lege, menţionând că, în caz contrar, vor fi recalculate facturilor cetăţenilor proporţional cu cantitatea de agent termic de care sunt lipsiţi locuitorii municipiului Chişinău. 
De asemenea, în legătură cu afirmaţiile administraţiei SA „Termocom” precum că în bugetul municipal ar exista surse financiare necesare pentru achitarea datoriei faţă de întreprindere, Primăria Chişinău declară că până acum nu au fost încasate nici sursele planificate, iar în luna decembrie a fost înregistrat un deficit de 12 mln. lei. Reeşind din cele expuse, autorităţile municipale ţin să precizeze că declaraţiile „Termocom”-ului nu corespund realităţii şi urmăresc scopul de a induce în eroare opinia publică. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău