Pagina oficială a Municipiului Chișinău

„Moldova – Gaz” a redus volumul de gaze naturale livrate întreprinderilor termoenergetice din Chişinău

   3395

Societatea pe acţiuni „Moldova – Gaz” a redus volumul de gaze naturale livrate către CET – 1 şi CET – 2, în proporţie de 30 la sută. De asemenea, CET – 2, care asigură cu energie termică peste 60 la sută din blocurile locative din municipiu, a redus temperatura agentului termic în reţea. 
După cum a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie directorul CET – 2, Alexandru Comarov, în această perioadă temperatura în reţea trebuie să fie de 80 – 83 de grade tur şi 60 – 65 de grade retur. Potrivit lui Comarov, actualmente întreprinderea livrează agent termic la temperatura de 60 grade, iar la retur temperatura este de 45 de grade. În acelaşi timp, CET – 1, nu a diminuat graficul de temperatură în reţea. Directorul întreprinderii, Tudor Moiseev a afirmat că CET – 1 poate respecta graficul de temperaturi, deoarece livrează agent termic pentru mai puţine obiective. Conducătorii celor două întreprinderi au menţionat că au sesizat Societatea „Termocom” în această problemă, întrucât SA „Moldova – Gaz” a redus volumul de gaze naturale pentru datorii, însă nu au niciun răspuns. 
Directorii întreprinderilor furnizoare de agent termic au mai anunţat că contractele de livrare a gazelor naturale cu SA „Moldova-Gaz” pentru anul 209 nu a fost încă semnat, iar contractele actuale expiră pe 31 decembrie a.c. Responsabilii au anunţat că în contractul actual există o prevedere potrivit căreia livrarea gazelor naturale poate fi sistată, din cauza datoriilor. 
Viceprimarul de Chişinău, Vlad Coteţ, a subliniat că în blocurile care primesc căldură de la CET – 2, temperatura în apartamentele de la etajul întâi este mai mică de 18 grade. 
În context, primarul general a solicitat responsabililor din cadrul structurilor municipale să înregistreze toate sesizările locatarilor în această problemă şi să întocmească procese-verbale, iar facturile acestora să fie recalculate. Dorin Chirtoacă a opinat că municipalitatea nu va avea parte de stabilitate în domeniul termoenergetic atâta timp cât în această problemă vor fi intervenţii politice, care în acest moment se înregistrează tot mai multe. 
Actualmente datoriile SA „Termocom” către CET – 2 sunt de 171 de milioane lei, iar către CET – 1 constituie 39 milioane lei. În acelaşi timp, locatarii achită facturile la nivelul anilor precedenţi, iar pentru luna precedentă nivelul achitărilor este de 56 la sută. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău