• vezi mai mult
  Situația în Chișinău, ca urmare a condițiilor meteo (ora 9.00)   
  La Mulți Ani pentru maestrul Gheorghe Urschi, la 70 de ani!   
  Ședinţa Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare   
  Reabilitarea pasajelor pietonale subterane din oraşul Chişinău   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Atenție: canicula!

  Atenție: canicula!

   26.06.2017    749 Accesări    

  Primăria municipiului Chişinău informează că, pentru minimalizarea impactului negativ al temperaturilor caniculare asupra sănătăţii cetățenilor, în perioada de vară, 2017, autorităţile municipale au aprobat un plan de acțiuni în vederea protejării populației în perioada cu temperaturi ridicate. Astfel, potrivit dispoziției 524-d din 5 iunie 2017  "Cu privire la măsurile complexe de minimalizare a impactului temperaturilor caniculare  asupra sănătății populației din municipiul Chișinău", sunt specificate sarcinile factorilor de decizie din cadrul administrației publice locale, atât a Direcțiilor executive, cât și a întreprinderilor municipale, S.A. "Apă-Canal Chișinău", piețele agro-alimentare etc.

  În perioada cu temperaturi caniculare, subdiviziunile municipale vor asigura: monitorizarea condițiilor de păstrare a produselor în piețele agro-alimentare; respectarea regimului de activitate a taberelor de odihnă pentru copii, în sensul respectării condiţiilor sanitaro-epidemiologice; starea sanitară a bazinelor acvatice, a plajelor şi a apei potabile din surse centralizate; instruirea personalului din sefera de deservire a populaţiei privind activitatea pe vreme de caniculă etc.

  Totodată, subdiviziunile municipale de profil vor asigura, în vara curentă, funcţionarea fântânilor arteziene din Chişinău, eliberarea de autorizații pentru puncte mobile de comercializare a băuturilor răcoritoare şi a îngheţatei; funcţionarea punctelor sanitare mobile în zonele aglomerate din oraş; funcţionarea pieţelor agroalimentare în condiţii caniculare, cu intensificarea măsurilor de salubrizare a teritoriului etc.

  Recomandările generale pentru populaţie în perioada caniculară vizează: evitarea prelungită la soare în orele amiezii; evitarea scăldatului în bazinele cu apă stătătoare, purtarea hainelor de culoare deschisă, din fibre naturale; consumul a 2 litri de apă pe zi cu evitarea băuturilor alcoolice şi a băuturilor dulci carbogazoase; consumul de fructe şi legume în stare  proaspătă; evitarea efortului fizic în miezul zilei etc.

  Anexat: Planul de acțiuni privind minimilizarea impactului negativ al temperaturilor înalte asupra sănătății populației din municipiul Chişinău în perioada estivală a anului 2017