Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Scriitorul copiilor, Spiridon Vangheli, la 85 de ani

   1771

Scriitorul Spiridon Vangheli, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, își sărbătorește astăzi cea de-a 85-ea aniversare. Cu acest prilej, Primăria municipiului Chișinău îi urează maestrului sănătate, cărți noi și cât mai mulți cititori.

Ne exprimăm venerația, atât față de marele scriitor, Spiridon Vangheli, cât și față de omul plin de căldură sufletească, binevoitor și minunat.

Direcția Cultură a municipiului Chișinău l-a felicitat pe omagiat în incinta teatrului de păpuși "Licurici", cu ajutorul copiilor, care au cântat și au dansat de ziua tatălui lui Guguță.

La festivitatea prilejuită de aniversarea lui Spiridon Vangheli, șefa Direcției Cultură a municipiului Chișinău, Lucia Culev a menționat că administrația publică locală a fost unul din partenerii principali ai editării integrale a operei vangheliene, iar până acum s-a ajuns la aproape 10 cărți, a precizat Lucia Culev.

De asemenea, Primăria Chișinău a suportat cheltuielile pentru povestirea lui Spiridon Vangheli în variantă radiofonică "Copii în cătușile Siberiei". Un alt proiect al municipalității cu scriitorul aniversar este editarea cărții cu poezii de Grigore Vieru „M-ai strigat, fiule", îngrijită de S. Vangheli.

Scriitorul declară că a scrie pentru copii este o muncă foarte grea: "pentru că trebuie să te înalţi la nivelul geniului copilului".

Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori de la noi. În anul 2010, în colaborare cu Prmăria Chişinău, Spiridon Vangheli a editat cărţile „Isprăvile lui Guguţă şi „Împărăţia lui Ciuboţel". Lucrările au apărut într-o formulă grafică de excepţie, semnată de pictorul de renume mondial, Boris Diodorov.

În activitatea sa de creaţie, de circa jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi" etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire" pentru clasele I-IV, în patru volume. 

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile: „Cartea Moldovenească" şi „Lumina".