• vezi mai mult
  Şedinţa operativă a serviciilor Primăriei Chişinău   
  Situația în Chișinău, ca urmare a condițiilor meteo (ora 9.00)   
  Program zilnic de întreținere a drumurilor și salubrizare a teritoriului   
  Situația în Chișinău, ca urmare a condițiilor meteo (ora 18.00)   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Lansare de carte: ”Numărându-mi primăverile” de Petru Florea

  Lansare de carte: ”Numărându-mi primăverile” de Petru Florea

   08.06.2017    463 Accesări    

  Astăzi, 8 iunie 2017, ora 16.00, la Liceul "Hyperion" din or. Durlești, va avea loc lansarea culegerii autobiografice a profesorului de limbă și literatură română, Petru Florea "Numărându-mi primăverile". Autorul, ajuns la jubileul de 90 de ani, și-a dedicat jumătate de secol activității pedagogice în localitatea de baștină, Durlești.

    ...În vara anului 1947, tânărul de 20 de ani, feciorul de țăran, Petru Florea, se întorcea acasă în comuna Durlești, după absolvirea Școlii Pedagogice  din Călărași... Așa începe biografia primului din localitate profesor cu studii speciale în domeniul pedagogiei: din 1947 - medii, iar din 1953, după absolvirea Institutului Pedagogic din capitală - superioare.

         Ajuns la o vârstă onorabilă, profesorul Petru Florea, navigând prin "labirinturile" memoriei, reînvie în culori pitorești crâmpeie din tablouri, ce s-au perindat de-a lungul anilor de copilărie, adolescență și maturitate. Rând pe rând, filă după filă, el "răsfoiește" amintirile despre cele trăite - amintiri ce țin de familia părinţilor, de consăteni, de marile încercări din anii stalinismului - așternându-le în cartea cu simbolica denumire "Numărându-mi primăverile..."

         În mozaicul laconicelor povestiri, scrise cu pricepere și îndemânare, se conturează treptat, dar cu multă claritate, destinul unui om, a unei familii, a unui sat, a unui neam...

         Cartea de memorii este însoțită de numeroase fotografii (peste 200) din arhiva personală a autorului, fragmente din creația poetică proprie și poezii ale nepoțicăi sale - Augustina Florea, laureată a Premiului Municipal al Tineretului (2010).