Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ziua Mondiala a Sănătăţii 2017

   1347

Astăzi, 7 aprilie este marcată  Ziua Mondială a Sănătăţii.

Tradiţional, această zi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din fiecare comunitate să se implice în activităţi care pot contribui la o stare de sănătate mai bună.

Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an, câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea global. În anul 2017 problema de sănătate, public abordată, este depresia.

OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4, 4% din populația globului). Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid.

Datele statistice sunt relative, având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei de cunoștințe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

În acest context, Direcţia sănătăţii a Consiliului municipal Chişinău, în colaborare cu instituţiile medico-sanitare publice municipale au întreprins un şir de măsuri pentru redresarea situaţiei existente. În luna martie, începând cu IMSP AMT Buiucani s-a dat startul unei campanii de comunicare cu privire la fenomenul depresiei.

Mesajele-cheie au fost distribuite tuturor satakerholderilor prin intermediul reprezentanţilor Centrului Comunitar de Sănătate mintală din cadrul IMSP AMT Buiucani, Direcţiilor sectoriale de educaţie tineret şi sport şi de protecţie a copilului.

Astăzi problema depresiei este discutată în cadrul mesei rotunde organizate în incinta Centrului de Sănătate Publică Chişinău.

Urmează organizarea la data de 25 aprilie 2017 a unui atelier de lucru pentru colaboratorii Centrelor comunitare de sănătate mintală, medicii de familie din instituţiile medico-sanitare publice din mun. Chişinău.