Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul Dorin Chirtoacă a solicitat întreprinderea măsurilor suplimentare pe perioada de caniculă, pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate

   1806

          În urma incendiului de proporţii ce s-a produs săptămâna trecută pe str. Bulgară, în vecinătatea Pieţei Centrale din capitală, Direcţia Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău, de comun acord cu Comisariatul de Poliţie a sectorului Râşcani a efectuat controale de specialitate pentru a examina respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor în cartierele locative din centrul oraşului. În vederea neadmiterii depozitării materialelor combustibile şi uşor inflamabile, au fost verificate casele de locuit, apartamentele, şurile şi garajele de pe străzile Tighina, Mitropolit Varlaam, Armenească, Octavian Goga, Cojocarilor, Alexandru cel Bun, Columna şi Bulgară.

          După cum a informat în cadrul şedinţei operative a Primăriei capitalei Aureliu Climaşevschi, Şef interimar al Direcţiei Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău, în urma controalelor respective au fost întocmite 44 de procese-verbale pentru încălcarea normelor şi a regulilor de apărare împotriva incendiilor. A fost stabilit, de asemenea, că un pericol real de izbucnire a incendiilor prezintă depozitul din str. Alexandru cel Bun, 15, care aparţine SC „Radital Lux" SRL, dar şi gheretele din str. Bulgară, 107. În aceste cazuri, a menţionat Aurelia Climaşevschi, în adresa Primăriei municipiului Chişinău vor fi adresate demersuri privind suspendarea activităţii respectivilor agenţi economici.

          În altă ordine de idei, reprezentantul Direcţiei Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău s-a referit la situaţia privind atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei în capitală. Potrivit lui Climaşevschi, echipele mobile a serviciului de menţinere a ordinii publice au fost aprovizionate cu apă potabilă în vederea acordării primului ajutor persoanelor afectate de caniculă. În acelaşi timp, a fost majorat numărul echipajelor specializate a Serviciului de Urgenţă, iar în cadrul Centrelor medicilor de familie şi de sănătate fiecare pacient îşi poate măsura tensiunea arterială. În pieţe, la fel au fost organizate puncte medicale pentru acordarea primului ajutor în caz de insolaţie.

          Centrul municipal de medicină preventivă a intensificat activitatea de supraveghere a obiectivelor de alimentaţie publică, dar şi controlul calităţii apei potabile furnizată consumatorilor şi a bazinelor acvatice din Chişinău, iar Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie, între orele 11.00 - 17.00, asigură spălarea tuturor arterelor de circulaţie ale municipiului.

          În context, primarul general Dorin Chirtoacă a ţinut să menţioneze importanţa informării populaţiei cu privire la riscurile pe care le presupune canicula şi măsurile de protecţie care se impun. Edilul-şef al Chişinăului le-a cerut tuturor factorilor de decizie întreprinderea măsurilor necesare pe perioada de caniculă, pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei.

            Direcţia Relaţii Publice a                                   23.07.2007

            Primăriei mun. Chişinău