Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul Dorin Chirtoacă insistă ca căminelestudenţeşti să fie asigurate cu apă caldă

   2467

Până acum, la reţeaua de agent termic au fost conectate 1268 de obiecte din municipiul Chişinău. Potrivit viceprimarului Vlad Coteţ, printre acestea sunt 116 grădiniţe, din cele 121 existente, 61 de instituţii şcolare, 57 de licee, 4 de instituţii superioare de învăţământ, 7 spitale şi 14 policlinici, dar şi 963 de blocuri locative.

În cadrul şedinţei operative de la Primărie, viceprimarul Igor Lupulciuc a menţionat procentul scăzut a blocurilor gestionate de către Asociaţiile Locatarilor de Locuinţe Private şi a blocurilor departamentale, care au fost conectate la reţeaua centralizată de încălzire. Conform funcţionarului, gestionarii acestor blocuri refuză să perfecteze bonul de conectare, invocând temperatura ridicată a aerului, care a fost înregistrată pe parcursul săptămânii trecute. Igor Lupulciuc a mai afirmat că până în acest moment circa 99 la sută din obiectivele ce urmează a fi conectate la reţeaua de agent termic au obţinut paşapoartele tehnice, iar peste 74 la sută din acestea au perfectat şi permisul ce le permite conectarea la reţeaua centralizată de încălzire.

La rândul său, Mihai Arusoi, director comercial la SA „Termocom" a subliniat că întreprinderea e dispusă să conecteze întreg oraşul la sistemul centralizat de încălzire. Totuşi, iniţial administraţia „Termocom"-ului îşi propune să furnizeze energie termică doar blocurilor care nu au datorii şi care vor prezenta cererile pentru livrarea agentului termic.

În acelaşi timp, Dionisie Boaghe, director al Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare a subliniat conlucrarea eficientă între administraţia publică locală şi administraţia SA „Termocom" în vederea conectării Chişinăului la reţeaua centralizată de încălzire.

În context, primarul general Dorin Chirtoacă a atenţionat responsabilii că deşi începerea sezonului de încălzire 2007 - 2008 se desfăşoară normal, aceasta nu înseamnă că toate problemele au fost deja soluţionate. Potrivit edilului-şef al capitalei, în continuare autorităţile trebuie să-şi concentreze eforturile în privinţa asigurării calităţi agentului termic, care, în opinia primarului, trebuie să corespundă temperaturii de afară. Suplimentar, Dorin Chirtoacă a solicitat direcţiilor responsabile să examineze posibilitatea conectăriii căminelor studenţeşti din oraş la reţeaua de apă caldă. În acest sens, administraţia publică municipală va face un demers Ministerului Educaţiei şi Tineretului, în a cărei subordonare se află instituţiile superioare de învăţământ.  

În acest an, în municipiul Chişinău sezonul de încălzire a început la 15 octombrie. Autorităţile publice locale au dispus începerea sezonului de încălzire având în vedere că temperatura medie a aerului, pe parcursul a 3 zile consecutiv, a fost de 8 grade C.

          Direcţia Relaţii Publice a                                 22.10.2007

          Primăriei mun. Chişinău