Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Schimbarea şi modernizarea lifturilor din Chişinău

   3568

Pe parcursul anului 2015, Primăria Chişinău a alocat 15 milioane de lei pentru schimbarea sau modernizarea lifturilor din blocurile de locuinţă din capitală sau din incinta instituţiilor medicale publice din municipiu.

Din sursele financiare alocate din bugetul municipal în anul curent, au fost schimbate lifturile din următoarele blocuri locative: str. Miron Costin, 1/1; str. Miron Costin, 1/2;  bd. Moscova, 18; bd. Moscova, 2, sc. 5; bd. Dacia, 33 şi bd. Dacia, 2, sc. 2. În acelaşi timp, au fost schimbate ascensoarele din incinta următoarelor instituţii medicale publice: Spitalul Clinic Municipal nr. 1, unde au fost instalate 3 lifturi noi; Spitalul Clinic Municipal „V. Ignatenco" şi în cadrul Asociaţiei Meticale Teritoriale Ciocana au fost schimbate 2 lifturi.

Deşi costurile pentru schimbarea unui ascensor sunt destul de mari, din punct de vedere economic pe termen lung, siguranţă şi confort, specialiştii recomandă înlocuirea completă a acestora. Prin înlocuirea ascensorului vechi cu unul nou, se obţine o carte nouă a liftului şi o durată de viaţă de până la 20 de ani.

De asemenea, în anul 2015 au fost modernizate 20 de ascensoare din blocurile de locuinţă şi 2 unităţi din cadrul spitalelor din Chişinău. De menţionat că modernizarea liftului presupune înlocuirea componentelor uzate, a sistemelor de siguranţă, estetizarea sau schimbarea cabinei, reparaţia uşilor sau înlocuirea acestora.

Programul de modernizare sau reparaţie a lifturilor va continua şi pe parcursul anului 2016. Avantajele modernizării sau înlocuirii totale a ascensoarelor sunt, în primul rând, asigurarea siguranţei pentru transportarea persoanelor, reducerea consumului de energie şi creşterea confortului în utilizarea lifturilor.

 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău