Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reparația capitală a centrului comunitar pentru copii și tineri "Steaua" din sectorul Rîșcani

   4597

În anul 2015, Primăria municipiului Chişinău a redeschis Centrul comunitar pentru copii şi tineri „STEAUA" din sectorul Râşcani, de pe str. Florilor 4/3, după reparaţie capitală. Lucrările de renovare au costat peste 700 mii lei, bani alocaţi din bugetul municipal. 

Instituţia este amplasată în demisolul blocului de locuinţe şi are o suprafaţă totală de 180 metri pătraţi. Lucrările de reparaţie au presupus schimbarea reţelelor inginereşti, schimbate uşile, geamurile şi amenajată o intrare separată. De asemenea, au fost reparate spaţiile interioare, procurat inventar nou şi schimbat mobilierul, iar terenul adiacent centrului a fost amenajat. 

Centrul comunitar „STEAUA" este adresat, în primul rând, copiilor în situaţii de risc, din familii social-vulnerabile, monoparentale, dar şi copiilor din cartier. Instituţia este frecventată zilnic de 40-50 de copii. 

De asmenea, în anul 2015, Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, în parteneriat cu câteva organizaţii neguvernamentale de profil, au iniţiat construcţia a două Case comunitare. Prima instituţie, situată pe str. Arheolor Ion Casian-Suruceanu, va fi destinată copiilor dezinstituţionalizaţi, absolvenţi ai gimnaziilor-internat, care din motive obiective nu pot fi reintegraţi în familia biologică şi nici nu pot fi plasaţi în alte servicii de tip familial. 

Cea de-a doua casă comunitară, amplasată pe str. Ioan Vodă Viteazul, va găzdui copii cu dizabilităţi severe care au atins vârsta de 7 ani. Aceşti urmează a fi transferaţi din Centrul municipal de plasament şi reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, însă din cauza dizabilităţii sale nu pot fi reintegraţi în familie şi nu sunt acceptaţi spre adopţie. Ambele case vor avea capacitatea de 10-12 locuri. 

În total, la ora actuală în subordinea Direcţiei generale pentru protecţia drepturilor copilului activează 48 de centre comunitare, care au scopul de a facilita dezvoltarea personală şi socială a copiilor pentru a-i ajuta să se integreze în societate. 

  
Direcţia Relaţii Publice, 
Primăria mun. Chişinău