Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipalitatea caută soluţii pentru înlocuirea microbuzelor cevor fi scoase de la transportarea călătorilor de la 1 ianuarie 2008

   2008

Rezultatele preliminare ale reviziei tehnice de toamnă a autovehiculelor ce transportă călători pe rutele municipale de microbuz indică că de la 1 ianuarie 2008 circa 500 de unităţi de transport vor fi scoase de pe rute. Despre aceasta a anunţat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Veaceslav Ţernă, directorul Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie. Potrivit responsabilului, pentru ca să nu aibă de suferit călătorii, microbuzele trebuie înlocuite cu alte unităţi de transport, cum ar fi autobuze sau troleibuze. Veaceslav Ţernă a mai informat că patronii microbuzelor ce urmează a fi scoase de pe rute şi-au anunţat disponibilitatea de a înlocui mijloacele de transport cu alte unităţi, intenţionând să procure autobuze noi fabricate în China sau Ucraina.

Referindu-se la acest subiect, viceprimarul Mihai Furtună a propus ca Consiliul municipal Chişinău să facă un demers în adresa Guvernului Republicii Moldova prin care să ceară amânarea termenului de intrare în vigoare a Hotărârii prin care se interzice ca microbuzele reutilate să transporteze călători.

În context, primarul general Dorin Chirtoacă a subliniat importanţa demarării unei campanii de informare a călătorilor şi a transportatorilor despre necesitatea respectării normelor de îmbarcare şi debarcare a pasagerilor. Potrivit şefului administraţiei municipale, microbuzele trebuie să staţioneze doar în staţii şi acest lucru trebuie să-l cunoască orice călător. Astfel se va reuşi şi înlăturarea îmbuteiajelor ce se crează pe arterele de circulaţie ale oraşului. Dorin Chirtoacă a mai solicitat ca administraţia Parcului Urban de Autobuze şi a Regiei Transport Electric să asigure în termen pregătirea tehnică a unităţilor de transport către sezonul de iarnă.

Actualmente la transportarea călătorilor în municipiul Chişinău sunt antrenate 283 de troleibuze, 108 autobuze şi circa 1600 de microbuze.  

          Direcţia Relaţii Publice a                                19.11.2007

          Primăriei mun. Chişinău