Pagina oficială a Municipiului Chișinău

CMC nu a abrogat decizia prin care a fost majorattariful la energia termică în municipiul Chişinău

   2468

Consiliul Municipal Chişinău nu a abrogat decizia din 25 ianuarie 2007 prin care a fost mărit tariful la energia termică în municipiul Chişinău de la 233 lei la 540 de lei pentru 1 gigacalorie (Gcal). Potrivit proiectului de decizie înaintat de Primărie, se prevedea abrogarea deciziei din ianuarie şi revenirea la vechiul tarif de 233 lei pentru populaţie, iar agenţii economici urmau să achite tariful de 540 lei. Totodată, la una din următoarele şedinţe, Consiliul urma să examineze un nou tarif.

Viceprimarul Mihai Furtună, raportorul proiectului, a afirmat că la aprobarea deciziei din ianuarie curent au fost încălcate prevederile legilor privind finanţele publice locale şi administraţiei publice locale. În plus, proiectul de decizie prin care a fost majorat tariful a fost avizat negativ de către Direcţia Asistenţă Juridică şi Direcţia generală finanţe. De asemenea, Mihai Furtună a declarat că Guvernul şi-a asumat responsabilitatea de a acoperi jumătate din diferenţa de tarif din surse bugetare, însă până la acest moment nu a răspuns la repetatele demersuri de susţinere a municipalităţii la acordarea compensaţiilor pentru populaţie. Viceprimarul a subliniat că decizia din 25 ianuarie impune surse importante din bugetul municipal. În ianuarie, către SA „Termocom" au fost achitate 15 mln. lei, iar mai apoi în 3 tranşe încă 123 mln. lei, la moment municipalitatea având o datorie de 91 mln lei faţă de prestatorul de energie termică.

La rândul său, directorul economic al SA „Termocom", Vitalie Morii, a spus că tariful de 540 de lei este unul real. Responsabilul a propus ca CMC să excludă din decizie punctul care prevede obligaţia municipalităţii de a acoperi diferenţa de tarif şi să oblige consumatorii să plătească integral energia, deoarece revenirea la vechiul tarif ar avea un impact negativ din punct de vedere financiar pentru întreprindere.

Deşi a fost adoptat ca bază, proiectul de decizie privind revenirea la tariful de 233 lei pentru 1 Gcal nu a întrunit majoritatea de 26 de voturi ale consilierilor municipali.

          Direcţia Relaţii Publice a                              27.11.2007

             Primăriei mun. Chişinău