Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Aleşii locali au votat dublarea normelor de acumulare a deşeurilor pentru locuitorii municipiului

   2674

CMC a votat punerea în aplicare, începând cu 1 decembrie curent,  dublarea normelor de acumulare a deşeurilor pentru locuitorii municipiului Chişinău. Corespunzător va creşte plata de la locatari pentru volumul mai mare de deşeuri evacuate, tariful la servicii fiind acelaşi. Plata lunară pentru un locatar la bloc va constitui 5,6 lei, iar pentru un locatar în sectorul particular - 11,2 lei

Reprezentanţi ai Regiei „Autosalubritate" au declarat că în ultimul timp volumul de acumulare a deşeurilor menagere  a crescut anual cu 10-20 %, până s-a ajuns la situaţia că întreprinderea municipală zilnic evacuează cu 1000 metri cubi de deşeuri mai mult decât conform normativelor. Normele anterioare de acumulare a deşeurilor au fost puse în aplicare în 1987.  

Majorarea volumului deşeurilor real acumulate faţă de normativ se confirmă şi prin faptul că gestionarii fondului locativ solicită evacuarea deşeurilor adăugător graficelor de deservire, întocmite conform normelor în vigoare. Problema, însă, nu poate fi soluţionată, deoarece gestionarii nu pot achiziţiona de la locatari plata pentru serviciile acordate suplimentar fără bază juridică.

Mijloacele băneşti adunate vor permite procurarea tehnicii şi instalarea numărului necesar de containere pentru deservirea suplimentară a fondului locativ, astfel ameliorând starea sanitară la camerele de gunoi din blocurile locative şi la terenurile comune de acumulare a deşeurilor.

Conform calculelor pentru evacuarea suplimentară a deşeurilor este nevoie de a procura 15 autocamioane speciale în sumă de 12 mln lei şi  de peste de 2000 de containere în sumă de circa 7 mln lei. Salubrizarea ineficientă a municipiului Chişinău a fost abordată în repetate rânduri la şedinţele operative ale primăriei.

  Direcţia Relaţii Publice a                                27.11.2007

   Primăriei mun. Chişinău