Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Sediul Primăriei Chişinău a fost deconectat de la sursa de agent termic

   2251

După ce ieri a sistat livrarea apei calde către toţi consumatorii din municipiu, astăzi  SA „Termocom" a deconectat de la sistemul centralizat de încălzire sediul Primăriei Chişinău. Cu această ocazie preşedintele Consiliului municipal Chişinău Mihai Ghimpu, preşedintele fracţiunii liberale Corina Fusu, preşedintele fracţiunii social-democrate Eduard Muşuc, vicepreşedintele fracţiunii Alianţa „Moldova Noastră" Victor Savin, membrul aceleiaşi fracţiuni Mihai Magdei au susţinut o conferinţă de presă.

         Mihai Ghimpu a afirmat că debranşarea de la agentul termic a sediului Primăriei Chişinău este o acţiune ilegală, deoarece instituţia este o persoană juridică. Acelaşi lucru se referă şi la alte  instituţii şi întreprinderi municipale. Or, abrogarea deciziei de micşorare a costului gigacaloriei se referea doar la persoanele fizice, pentru care CMC plăteşte subvenţii.

         Mihai Ghimpu a calificat drept jignitoare şi inacceptabile declaraţiile făcute în cadrul unei conferinţe de presă de administratorul SA „Termocom" Dionisie Antocel, care a afirmat că dacă CMC nu revine la costul de 540 de lei pentru o gigacalorie, inclusiv pentru persoanele fizice, sediul primăriei oricum va fi deconectat de la agentul termic, chiar dacă pentru aceasta va fi necesar implicarea unor importante mijloace tehnice din dotare. „O astfel de poziţie a unui prestator de servicii nu este altceva decât o politică premeditată  de strangulare economică a primăriei şi a CMC-ului, care se face nu fără susţinerea administraţiei publice centrale", a mai spus preşedintele CMC.       

         Mihai Ghimpu a mai declarat că decizia din 4 decembrie curent, care a anulat subvenţia de 307 lei pentru persoanele fizice şi care a deranjat atât de mult SA „Termocom", mai prevedea un punct care propunea întreprinderii să vină către CMC cu fundamentarea unui tarif real şi transparent pentru o gigacalorie.Conform legislaţiei în vigoare, numai aleşii locali sunt în drept să adopte până la urmă un nou tarif. Preşedintele CMC a anunţat că aleşii locali se vor întruni săptămâna viitoare în această problemă pentru a lua o decizie definitivă. Totodată, Mihai Ghimpu l-a împuternicit pe Eduard Muşuc, liderul fracţiunii social-democrate din CMC  să iniţieze negocieri cu Guvernul în problema depăşirii situaţiei create.

Atât consilierii municipali întruniţi în conferinţa de presă cât şi primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, au declarat că nu vor ceda în faţa presiunilor SA „Termocom" de a reveni la tariful abrogat de 540 de lei pentru o gigacalorie pentru că administraţia municipiului nu dispune de sursele financiare necesare pentru acoperirea diferenţei de tarif de 307 de lei pentru o gigacalorie, aşa cum prevedea decizia din ianuarie 2007.     

          Direcţia Relaţii Publice a                                      11.12.2007

             Primăriei mun. Chişinău