Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Serviciile municipale au asigurat la timp deszăpezirea arterelor de circulaţie

   2051

În legătură cu condiţiile meteo nefavorabile ce au început vineri seara, serviciile municipale specializate au activat în ultimele trei zile în regim de urgenţă pentru deszăpezirea arterelor de circulaţie. După cum a informat în cadrul şedinţei operative de la primărie Alexei Vârlan, şef-adjunct al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, la curăţarea străzilor au fost antrenate 104 de autospeciale şi presuraţi peste 2600 metri cubi de material antiderapant. Responsabilul a menţionat că actualmente toate drumurile sunt funcţionale şi că „în pofida condiţiilor meteo, transportul urban de pasageri din municipiu activează în regim normal. La trafic sunt implicate 287 de troleibuze, 104 autobuze şi 1600 de microbuze, adaptate la condiţiile de iarnă".

La rândul său, Dionisie Boaghie, directorul Direcţiei generale localiv-comunală şi amenajare a subliniat că toţi gestionarii fondului locativ şi tehnica specială a fost implicată în vederea asigurării accesului către blocurile locative, deszăpezirea străzilor din interiorul cartierelor şi curăţarea trotuarelor. În acelaşi timp, Boaghie a afirmat că actualmente activează doar 15 autospeciale din cele 20 procurate anul trecut de municipalitate pentru a asigura deszăpezirea trotuarelor. Alte 5 mijloace de transport sunt, de mai bine de 2 luni, în reparaţie, deşi contractul de achiziţionare prevedea că firma care a livrat aceste unităţi se obliga să efectueze reparaţia lor în termen de 10 zile.

Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătăţii a spus că zilnic serviciul de urgenţă din Chişinău a înregistrat circa 647 de solicitări, dintre care peste 60 de la persoane care au avut de suferit diverse traumatisme sau fracturi din cauza poleiului stradal.

În context, primarul general a apreciat pozitiv activitatea serviciilor municipale de resort implicate în lichidarea consecinţelor ninsorilor din ultimele zile. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, angajaţii subdiviziunilor responsabile au acţionat intens, însă din lipsa utilajului tehnic şi a forţelor necesare nu s-a reuşit îndeplinirea tuturor lucrărilor. Edilul Chişinăului avea să remarce că drumurile din oraş au fost curăţate mai bine decât cele republicane, iar probleme la trafic sau ambuteiaje nu s-au înregistrat.

În altă ordine de idei, primarul general a îndemnat reprezentanţii serviciilor municipale să menţină la acelaşi nivel activităţile legate de prevenirea şi combaterea consecinţelor fenomenelor meteorologice nefaste. De asemenea, Dorin Chirtoacă a solicitat Direcţiei transport să asigure şi în continuare curăţarea căilor publice spre suburbii, dar şi circulaţia transportului urban de pasageri.

     Direcţia Relaţii Publice a                                     17.12.2007

     Primăriei mun. Chişinău