Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Dorin Chirtoacă a participat la aniversarea de 93 ani a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României

   2976

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a participat la festivităţile organizate cu prilejul aniversării Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, care s-au desfăşurat la Palatul Peleş, din Sinaia. În Holul de Onoare al castelului Peleş, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta, a decorat în numele Majestăţii Sale Regele Mihai I, o serie de personalităţi marcante ale vieţii publice, precum şi instituţii culturale de referinţă pentru societatea românească. La ceremonia de decorare a luat parte, alături de Principesa Moştenitoare şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, după care a urmat o recepţie în Sala de Muzică.

Dorin Chirtoacă a adresat un mesaj de mulţumire Casei Regale Române, ca urmare a participăriii la festivităţile organizate cu prilejul aniversării Majestăţii Sale Regele Mihai I al României:

"În virtutea frumoasei ocazii de sărbătorire a zilei de naştere a Majestăţii Voastre, vă prezint sincerele felicitări şi urări de bine atât din partea mea personal, cât şi a cetăţenilor Chişinăului, care vă apreciază şi vă preţuiesc.

Majestate, Vă dorim sănătate, longevitate, putere şi acelaşi devotament cu care ne-aţi obișnuit de-a lungul anilor, pentru realizarea în continuare a tot ce este mai bun pentru România și pentru români, inclusiv pentru cei din Republica Moldova de astăzi și toată Basarabia de altădată.

Familia regală a României, a facut dreptate pentru neamul românesc și pentru România. În primul rand și în special grație Majestăților Lor, Regele Carol I și Regina Elisabeta, precum și Regele Ferdinand și Regina Maria, după 2000 de ani de istorie și după 300 de ani de la reușita domnitorului Mihai Viteazul, neamul românesc a avut șansa să se regăsească într-un singur stat, cu o singură lege și cu un singur rege.

Regele Carol a făcut ca România să devină independentă și a așezat România pe harta Europei, de asemenea a adus și a clădit Europa în România timp de aproape 50 de ani, nefiind egalat de nimeni până în prezent.

Regele Ferdinand și Regina Maria, desăvârșind opera Regelui Carol I, au realizat visul de aur al tuturor românilor din toate toate timpurile - unitatea națională și făurirea României Mari.

Astăzi, după aproape o sută de ani putem spune că fără familia regală și fără implicarea și efortul fără precedent în special al Majestății Sale Regina Maria, 1 decembrie 1918, poate nici nu ar fi existat.

De asemenea, este știut faptul că România a devenit stat membru NATO și UE, inclusiv datorită implicării personale a Majestății Sale, Regele Mihai, care a pus mai presus interesul Țării decât orice altceva, și a continuat să facă dreptate pentru România, securizând prezentul și viitorul acesteia.

Această dreptate pentru România așteptată timp de aproape două milenii, din pacate a avut drept consecință o nedreptate pentru familia regală și în mod direct pentru Majestatea Sa, Regele Mihai I.

Sperăm în repararea acestei nedreptăți, și sperăm că așa cum acum o sută de ani, așa cum s-au exprimat diplomații vremii: "cel mai brav bărbat al României, a fost o femeie - Regina Maria", la fel și astăzi poate cel mai bun președinte al României, ar fi un rege - Regele Mihai, iar cea mai buna alegere a României pentru funcția de președinte ar fi ca România să facă dreptate până la capăt pentru familia regală, pentru Regele Mihai, așa cum înaintașii săi au facut dreptate pentru România la 1918. Și evident nu prin a participa la alegeri și nu prin a candida, ci prin a primi înapoi ceea ce i-a fost luat abuziv de regimul comunist - calitatea de de Șef al statului.

Vă sunt recunoscător pentru invitaţia la aniversare, pe care am onorat-o cu bucurie și satisfacție că familia regală reușeste să fie în continuare unul dintre puținele repere din societate pentru ca oamenii să tindă spre corectitudine, onoare, demnitate, verticalitate, modestie, efort, răbdare, muncă, responsabilitate, obiective pe termen lung, tradiție și consecvență!

În speranţa unui viitor mai bun și în speranța de a vă întâmpina curând la Chișinău, Vă rog să primiţi, Majestate, asigurarea deosebitei mele consideraţiuni."

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău