Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Amenajarea şi salubrizarea Lacului „Valea Morilor”

   5998

Lucrările de amenajare a Lacului „Valea Morilor" se desfăşoară conform graficului şi proiectului de execuţie, iar sâmbătă, 31 martie 2012, Primăria Chişinău va organiza o amplă acţiune de salubrizare a zonei de agrement. Acest subiect a fost discutat astăzi în cadrul unei şedinţe, convocate de primarul general Dorin Chirtoacă, cu participarea conducătorilor subdiviziunilor implicate în realizarea proiectului.

Potrivit lui Roman Sofroni, director al ÎM „Direcţia Construcţii Capitale", actualmente se lucrează la amenajarea lacului. În jurul bazinului acvatic se aplică pavaj şi se instalează un gard de protecţie. „În acest an se prevede şi executarea lucrărilor de restaurare a iluminatului în parc", a menţionat Roman Sofroni.

La rândul său, Eliferie Haruţă, şef al ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", a informat că pentru ziua de sâmbătă, 31 martie a.c., în Parcul „Valea Morilor" vor fi organizate acţiuni de salubrizare, în cadrul Campaniei „Hai, Chişinău". La curăţenie vor participa angajaţii Primăriei şi subdiviziunilor municipale, unii agenţi economici,  militari din cadrul Armatei Naţionale şi voluntari. În total, la activităţi vor participa peste 700 de persoane. Vor fi salubrizate malurile lacului, dar şi teritoriul parcului.

În context, primarul general a subliniat că în această vară cetăţenii se vor putea scălda în lac, având în vedere că lucrările de amenajare vor fi încheiate în perioada următoare, iar adâncimea medie a bazinului este de peste 2,5 metri. „Este de datoria noastră să readucem Lacul „Valea Morilor" la starea lui iniţială şi să oferim cetăţenilor zona de agrement. Ne-am propus acest lucru acum 3 ani şi suntem la ultima etapă de realizare a proiectului", a declarat Dorin Chirtoacă.

Lacul „Valea Morilor" a rămas fără apă în toamna anului 2006. La indicaţia ex-preşedintelui Vladimir Voronin, în zonă au început lucrările de evacuare a apei, în lipsa autorizaţiei de proiect şi fără avizele ecologice de rigoare. După care, lucrările au fost stopate. La proiect s-a revenit abia în anul 2008, iar în 2009 au demarat lucrările de reabilitare a Lacului. În anul trecut, au fost efectuate lucrările de consolidare a malurilor şi a început acumularea apei în lac.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău