Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat achiziția unui lot de 16 autobuze rulate pentru capitală

   919

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat vineri în ședință majorarea capitalului social al Î.M. „Parcul Urban de Autobuze", cu 14 milioane de lei, din contul surselor financiare aprobate în bugetul municipal - 2022, pentru achiziționarea unui lot de 16 autobuze articulate cu parcurs.

Conform deciziei aprobate, achiziționarea autobuzelor rulate se va efectua în baza raportului de evaluare privind determinarea valorii de piață a autobuzelor.

Raportorul asupra proiectului de decizie, Vladimir Mitru, consilier în cabinetul Primarului General, a precizat că scopul acestei inițiative este de a achiziționa un lot de autobuze articulate, de 18 metri, producător „Solaris" (un producător de top la nivel mondial).

Vladimir Mitru a precizat că o echipă de specialiști din cadrul Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" a examinat autobuzele respective săptămâna trecută în Suedia. Unitățile sunt în stare tehnică bună și sunt fiabile pentru a circula pe străzile din municipiul Chișinău. Achiziția va fi desfășurată prin negociere directă.

La rândul său, directorul interimar al Î.M. „Parcul urban de Autobuze", Ghenadie Zadeseneț" a menționat că acest lot de autobuze articulate este necesar pentru capitală deoarece va permite degajarea rutei nr. 23, care este foarte solicitată. De asemenea, unitățile vor fi incluse pe rutele nr. 46, 47 și altele. „Astfel vom rezolva problema dotării cu transport public, utilizând eficient cadrele disponibile. Pentru că este greu să racolăm șoferi, iar unii angajați pleacă de la noi și merg acolo unde sunt mai bine remunerați", a mai spus directorul PUA.  

Autobuzele rulate au podea joasă și rampă pentru accesul persoanelor în scaun rulant, sistem de aer condiționat, clasa ecologică - Euro 5. Prețul per unitatea plus livrarea este de 41900 Euro.

În prezent, Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" are în gestiune 24 de rute urbane și suburbane, inclusiv 5 rute în trafic urban și 19 rute în trafic suburban.

Majorarea numărului de autobuze la linie pe parcursul anului 2022, cât și înlocuirea unităților vechi cu altele noi a fost posibilă datorită dotării întreprinderii pe parcursul anului 2021 cu 158 de unități, inclusiv 100 de autobuze noi și 58 de autobuze rulate.