Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Conferința municipală cu genericul „Nobila Profesie de Pedagog” (VIDEO)

   681

Peste 500 de cadre didactice din sistemul educaţional din capitală au participat la Conferința municipală cu genericul: „NOBILA PROFESIE DE PEDAGOG", eveniment organizat în premieră de Primăria municipiului Chişinău.

Evenimentul a avut drept scop motivarea, promovarea, atragerea și menținerea cadrelor didactice în sistemul educațional municipal, or profesia de cadru didactic este una dintre cele mai respectate, onorabile și responsabile.

Totodată, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, va iniția o Campanie de promovare a nobilii profesii de pedagog. Activitățile se vor axa pe promovarea și sporirea atractivității profesiei de pedagog în rândul tinerilor, în contextul în care în sistemul de învățământ se atestă o lipsă semnificativă de cadre didactice.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a salutat dascălii participanți la eveniment a menționat că capitalul uman este singurul activ pe termen lung pe care îl are Republica Moldova.

"Sunt mândru de profesorii din municipiul Chișinău. M-am bucurat să văd astăzi mulţi tineri specialişti, care cu grijă şi mult suflet educă şi învaţă copiii noştri. Avem oameni foarte buni. Responsabilitatea unui profesor sau educator este una enormă. 

Avem toată aprecierea acestor oameni deosebiţi", a conchis edilul capitalei.

E de menționat că, în ultimii 3 ani, numărul cadrelor didactice, care activează în instituţiile municipale de învăţământ s-a majorat cu circa 1400 de persoane.

În premieră, pentru anul de studii 2022, Primăria Chișinău a alocat 35 de mil. de lei pentru salarizarea cadrelor didactice care activează în cadrul grupelor cu program prelungit. Astfel, în capitală activează 105 instituţii cu program prelungit: 12 şcoli primare, 22 gimnazii, 71 licee.

Pentru acoperirea cheltuielilor aferente salarizării cadrelor didactice din clasele cu profil, pentru anul curent, din bugetul municipal au fost alocate mijloace financiare:

Anul 2020 - 13,7 mil. lei;

Anul 2021 - 14,2 mil. lei;

Anul 2022 - 16 mil. lei.

De asemenea, anul curent 336 de tineri specialiști vor beneficia lunar de compensație, pentru închirierea spaţiului locativ în valoare de 2000 de lei.

În școlile şi grădiniţele din capitală activează 10.014 angajaţi.