Pagina oficială a Municipiului Chișinău

La Liceul Teoretic „Hyperion” din municipiul Chișinău a fost inaugurat primul laborator SmartLab din Republica Moldova

   1139

Primăria Municipiului Chișinău informează că miercuri la liceul Hyperion" din Durlești, municipiul Chișinău, a fost deschis primul laborator SmartLab din Republica Moldova. Proiectul a fost realizat grație unei donații de aproximativ 90 000 de Euro făcută de Asociația INACO, cu sprijinul companiei daneze Shape Robotics.

SmartLab INACO este un laborator digital inteligent, un ecosistem tehnologic avansat, dotat cu software-uri educaționale și materiale de lucru esențiale în procesul de predare-învățare tip STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Math). SmartLab vine cu soluții interactive pentru toate materiile de studiu, urmărind să dezvolte elevilor competențe digitale esențiale meseriilor viitorului.

Cu ajutorul dotărilor de ultimă generație, precum echipamente VR/AR, roboți multifuncționali, imprimante 3D, calculatoare touch screen, scannere 3D și stilouri 3D, noțiunile teoretice devin palpabile, iar lecțiile ajung să fie experiențe fascinante, memorabile pentru copii.

Prezent la eveniment, vicepremierul Republicii Moldova pentru Digitalizare, Iurie ȚURCANU, a anunțat că „țara noastră și-a trasat ca prioritate digitalizarea, transformarea digitală, utilizarea tehnologiei în toate ramurile societății.

Viceprimarul Angela CUTASEVICI, a menționat în alocațiunea sa că orice școală, indiferent de profil, tinde să beneficieze de asemenea instrumente inovatoare precum SmartLab, deoarece echipamentele din laborator și softurile aferente pot fi utilizate ȋn orice materie, nu doar la orele de informatică sau robotică. „Ne dorim ca fiecare școală din municipiu să aibă câte un laborator digital inteligent, iar acest lucru este posibil doar cu eforturi comune", a mai spus viceprimarul.

Andrei PAVALOI, șef adjunct al DGETS, a salutat inițiativa, menționând că acesta este un nou concept ȋn ȋnvățământul municipal ce schimbă modul de predare și, cu ajutorul tehnologiei, oferă un spațiu de învățare deschis și inspiraţional, ce favorizează procesul educaţional centrat pe elev.

Tamara PASAT, directoarea Liceului teoretic „Hyperion" s-a arătat onorată pentru faptul că ei sunt prima instituție de învățământ din Republica Moldova dotată cu un SmartLab. Managerul școlar a mulțumit reprezentanților INACO pentru realizarea proiectului și și-a exprimat speranța că astfel de laboratoare vor fi implementate și în alte unități de învățământ din republică.

Laboratorul dispune de echipamente hardware și software destinate studiului în etapa de gimnaziu și liceu. Totodată, acesta integrează și soluții pentru copiii cu nevoi speciale, oferind un mediu de lucru sigur și prietenos.

Echipa INACO  ȋmpreună cu profesorii și conducerea liceului, pot adapta soluțiile din laborator astfel ȋncât să corespundă nevoilor unității de învățământ.