Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chișinău a sesizat instituțiile de drept pe cauza aplicării sechestrului asupra unui teren din preajma Circului, vândut anul trecut la licitație

   1169

Primăria municipiului Chișinău a sesizat Procuratura Anticorupție, Centrul  Național Anticorupție și Procuratura Generală pe cauza aplicării sechestrului de către un executor judecătoresc asupra unui teren amplasat în preajma Circului, care a fost vândut la licitație la sfârșitul anului trecut, cu 120 milioane de lei. Despre acesta a informat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, viceprimarul Ilie Ceban.

Responsabilul a calificat acest caz drept unul ieșit din comun, care are impact asupra societății, iar prejudiciul este în proporții deosebit de mari.

„Imediat după vânzarea terenului respectiv, un executor judecătoresc a aplicat sechestru pe acest bun, în mod intenționat, abuziv, ilegal, chipurile în scopul executării unei hotărâri de judecată de prin 2007-2008. A considerat că anume pe acel teren trebuie să se aplice sechestru", a specificat Ilie Ceban.

Primăria Chișinău a formulat mai multe plângeri pe caz, expediate către instituțiile de drept: Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, urmând să primească un răspuns.

Potrivit viceprimarului, APL Chișinău a realizat și ea însăși anumite acțiuni, inclusiv o decizie a CMC, pentru a securiza respectivul teren și a încasa banii în beneficiul bugetului municipal.

Ilie Ceban a enunțat și un alt caz, cu implicarea executorilor judecătorești produs săptămâna trecută (vineri, ora 15:00), când era la serviciu, dar i-a fost transmis la domiciliu un proces verbal de contravenție, cu invocarea motivului de refuz de eliberare a unui certificat de urbanism pentru proiectare pe un teren din Parcul „Valea Morilor", în zonă verde.

„Nu ne sperie aceste acțiuni ale executorilor judecătorești, însă dorim să se cunoască cum se acționează astăzi în societate. Cineva a intenționat să pună mâna pe acest bun și consideră că este proprietatea lor. Noi am depus efort pentru acel teren din 2019, inclusiv în instanță, cu probe, ca să-l securizăm și să rămână pe domeniul public, să rămână spațiu verde. Este vorba despre un teren de cca 1 hectar din Parcul „Valea Morilor", în preajma străzii Vasile Lupu, iar cineva intenționează să construiască blocuri de locuințe", a explicat viceprimarul.

Ilie Ceban a mai spus că nu va elibera acte permisive pentru terenul respectiv și că pe acest caz va fi depusă o plângere la Procuratură. De asemenea, procesul verbal cu privire la contravenție va fi contestat în instanță.