Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Evenimentul de donație a primului lot de recirculatoare bactericide pentru transportul public din municipiul Chișinău, organizat în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin” (VIDEO)

Evenimentul de donație a primului lot de recirculatoare bactericide pentru transportul public din municipiul Chișinău, organizat în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin” (VIDEO)

   1362

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi, 18 iulie 2022, a avut loc evenimentul de donație către regiile de transport public - troleibuze și autobuze a primului lot de recirculatoare bactericide, achiziționate  de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „MOVE IT like Lublin", implementat de Primăria Municipiului Chișinău.  

Uniunea Europeană va finanța în total circa 680 de recirculatoare bactericide, în valoare totală de peste 81.000 euro, ce vor acoperi un număr de circa 340 de autobuze și troleibuze.

Acțiunea de echipare a unităților de transport public cu primele 30 de unități de echipament inovativ, vine ca răspuns la provocările de sănătate publică, în contextul pandemic și reprezintă una dintre măsurile de siguranță sanitară în transportul public, recomandată de experți, în baza analizei celor mai bune practici internaționale de combatere a răspândirii virusului COVID - 19 și a altor afecțiuni contagioase. În vederea asigurării securității și sănătății locuitorilor capitalei, până în luna septembrie 2022,

În cadrul ceremoniei de transmitere a echipamentelor au participat Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban,  Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Jānis Mažeiks, Vice-consulul Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, Maciej Kowalczyk, precum și alți reprezentanți ai subdiviziunilor municipale.

Potrivit edilului capitalei proiectul finanțat de Uniunea Europeană este unul important pentru municipalitate și vine să susțină procesul de modernizare a transportului public, astfel încât acesta să devină mai sigur și mai durabil. Iar Primăria, în ultima perioadă investește considerabil în acest sector, prin suplinirea numărului de unități de transport ce corespund standardelor de calitate și confort, fiind achiziționate 240 de unități de transport public: 158 de autobuze, 82 de troleibuze. „Recirculatoarele bactericide oferite de Uniunea Europeană, vor contribui la îmbunătățirea serviciilor de transport public și a siguranței pasagerilor.  Suntem bucuroși să preluăm cele mai bune practici internaționale și să dotăm transportul public după standardele europene", a precizat Ion Ceban.

La rândul său, Ambasadorul Jānis Mažeiks a ținut să menționeze că Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova, iar locuitorii capitalei, la fel, se numără printre cei ale căror standarde de viață și confort trebuie să fie îmbunătățite. „Din acest motiv, considerăm Proiectul „MOVE IT like Lublin" o inițiativă de importanță majoră pentru municipiul Chișinău, iar colaborarea eficientă cu Echipa Europa va asigura implementarea celor mai bune practici în domeniul mobilității urbane și transformării sistemului de transport public în unul mult mai sigur pentru sănătatea oamenilor, eficient, durabil și prietenos cu mediul ambiant", a declarat, Ambasadorul Uniunii Europene.

De cealaltă parte, Maciej Kowalczyk, Vice-consul al Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, a declarat că cooperarea dintre Chișinău și Lublin, în vederea transformării transportului public este una oportună, iar experiența Poloniei de modernizare și implementare a celor mai înalte standarde de siguranță din domeniul sănătății publice, grație acestui proiect finanțat de Uniunea Europeană, va oferi locuitorilor municipiului precum și oaspeților acestuia - o experiență confortabilă atunci când vor opta vor opta pentru utilizarea transportul public urban.

Proiectul „MOVE IT like Lublin" - Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil.

Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.