Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Primăria Municipiului Chișinău și A.O. „Inițiativa Pozitivă” lansează inițiativa de încurajare a testării gratuite la virusul HIV, cu implicarea instituțiilor publice municipale și reprezentanți ai mediului privat (VIDEO)

Primăria Municipiului Chișinău și A.O. „Inițiativa Pozitivă” lansează inițiativa de încurajare a testării gratuite la virusul HIV, cu implicarea instituțiilor publice municipale și reprezentanți ai mediului privat (VIDEO)

   1053

Primarul General, Ion Ceban, a participat vineri la lansarea inițiativei de încurajare a testării la virusul HIV,„Test Drive”, cu implicarea instituțiilor publice municipale și a reprezentanților din mediul privat, proiect realizat de A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

Măsura are drept scop ținerea infecției sub control și prevenirea noilor cazuri de îmbolnăvire.

În discursul său din cadrul evenimentului, edilul capitalei a invitat echipa de la Primărie să se alăture Campaniei și să se testeze la HIV, pentru a arăta că suntem responsabili și că gestul funcționarilor publici va servi drept exemplu pentru ceilalți membri ai comunității.

Ion Ceban a îndemnat cetățenii să dea dovadă de toleranță față de persoanele HIV pozitive sau cele bolnave de SIDA, pentru că situația poate fi ținută sub control prin tratament, iar oamenii respectivi pot duce o viață obișnuită, alături de ceilalți membri ai societății.

„Chișinăul este orașul nostru al tuturor. Respectiv, atitudinea noastră unii față de alții trebuie să fie una incluzivă, iar abordările pozitive. Trebuie să fim cât mai toleranți și prin exemplu propriu să demonstrăm acest lucru. Toate acțiunile care le întreprindem constituie o modalitate de a investi într-un prezent și viitor sigur și sănătos al locuitorilor noștri”, a mai spus Ion Ceban.

În anii 2020 - 2021 a fost aprobat Planul Municipal de Acțiuni pentru Prevenirea și Controlul HIV/SIDA, Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Tuberculozei și Hepatitei Virale, cu sprijin financiar de la bugetul municipal, care cuprinde obiective, sarcini și activități specifice de informare și prevenire, precum și indicatori de performanță.

Testul HIV poate fi făcut gratuit la toate centrele medicilor de familie din municipiul Chișinău.