Primarul General, Ion Ceban, a discutat la CIE „Moldexpo" cu Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați (VIDEO)

   1653

Primarul General, Ion Ceban, a avut vineri un dialog cu Înaltul Comisar ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, la Centrul de triere pentru refugiați de la CIE „Moldexpo". Edilul a vorbit despre cum sunt primiți și deserviți cei sosiți din Ucraina.

Astfel, în ultimele 4 zile, prin Centrul de triere și plasament pentru refugiați de la CIE „Moldexpo" au trecut peste 7600 de oameni. Toți refugiații ucraineni care trec pe la Centru sunt asigurați cu minimul necesar. Timpul de aflare în cadrul instituției este de cca 24 de ore, după care oamenii sunt transferați în cele 44 de locații care au fost amenajate la Chișinău.

APL Chișinău colaborează cu ONG-uri și cu diverși agenți economici care ajută la asigurarea cu hrană caldă de trei ori pe zi a refugiaților. Potrivit Primarului, cea mai mare a refugiaților care pleacă din Ucraina, trec prin Republica Moldova.

În context, Ion Ceban a ținut să mulțumească Guvernului, pentru activarea drept centrul pentru refugiați a Manejului de Atletică Ușoară, cu 600 de locuri. Autoritățile locale fac apel către guvernanți pentru a activa o altă instituție cu profil sportiv, „Arena Chișinău", pentru a evita un colaps vizavi de gestionarea problemei refugiaților, reieșind din faptul că capacitățile municipale sunt limitate.

În altă ordine de idei, Primarul a spus că refugiați primesc tot spectrul de servicii, începând de la înregistrare, asistență medicală, hrană, servicii sociale și educaționale, asistență juridică etc.

Acum în activități sunt implicați 560 de voluntari care lucrează cu refugiații, pe ture. De asemenea, sunt puse la dispoziție autobuze, pentru transportarea oamenilor către vamă sau de la graniță în capitală.

La rândul său, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați a spus că a sosit în Moldova pentru a ajuta autoritățile centrale și locale din Moldova, în gestionarea problemei oamenilor sosiți din Ucraina.

Oficialul ONU a mulțumit autorităților municipale pentru implicare și găzduirea ucrainenilor care și-au părăsit baștina din cauza războiului, apreciind mult ospitalitatea moldovenilor. În același timp, Filippo Grandi a reiterat necesitatea unui suport pentru problema migranților din partea comunității internaționale. Potrivit reprezentantului ONU, în țară deja sosesc ajutoarelor umanitare. În paralel, vine și o echipă de experți care vor ajuta în gestionarea situației create. De asemenea, oficialul a solicitat primarului să evalueze necesitățile, pentru ca organizațiile internaționale să poată oferi mobilizarea resurselor și suportul respectiv.

Potrivit responsabililor municipali, în ultimele, zile fluxul de refugiați de la „CIE „Moldexpo" este de cca 2000 de persoane. Prioritar, pe paturi sunt plasate mamele cu copii minori. Din cei 7600 de refugiați, predomină copiii, care sunt peste 3500. Tot aici se află și persoane care nu dețin cetățenia ucraineană, care de regulă sunt studenți de la universitățile din Kiev, Harkov sau Odesa.