Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Argint”, ediția a XXV-ea și-a desemnat laureații

   1646

Primăria municipiului Chișinău informează că duminică seara, la Teatrul Național „Mihai Eminescu", în cadrul Concertului de gală al Festivalului de creație și interpretare a romanței „Crizantema de argint", ediția a XXV-a au fost anunțați laureații concursului. Astfel, deținătorii Premiului Mare a Festivalului sunt: Silvia Zagoreanu, secțiunea creație și Veronica Roșca - secțiunea interpretare.

Laureații premiului I sunt: maestrul Serghei Ciuhrii, la secțiunea creație și Nicolae Palade la secțiunea interpretare. Deținătorii premiului II sunt: Adrian Beldiman, creație și Taisia Caraman și Lidia Bahnaru - la secțiunea interpretare.

Deținătorii premiului III au devenit: maestrul Petre Neamțu și Constantin Bardan (Iași) - secțiunea creație, dar și Mariana Colța și Alexandru Galiț - secțiunea interpretare.

Nina Bolboceanu, realizator de emisiuni „Moldova 1" s-a învrednicit de Premiul „Rică Ungureanu".

De asemenea, două premii au fost acordate de Direcția Cultură a Consiliului Municipal Chișinău: Gicu Cimbir și Anghelina Usatîi, iar mențiuni din partea Uniunii Muzicienilor din Moldova și din partea reprezentanței UNESCO în Moldova au fost oferite lui Aurel Chirtoacă și lui Serghei Crețu.

Primarul General, Ion Ceban, a înmânat trofeele deținătorilor Premiului Mare a Festivalului.

Alături de felicitările de rigoare pentru câștigători și pentru toți participanții la Concurs, edilul a ținut să menționeze că în anul curent, municipalitatea a organizat mai multe evenimente de profil, respectiv au fost majorate alocațiile bugetare pentru proiectele culturale. De asemenea, Ion Ceban a precizat că pentru anul viitor se prevede majorarea de 3 ori a alocațiilor pentru domeniul culturii, pentru că oamenii talentați pe care îi avem în Republica Moldova au nevoie de susținere.

Organizatorul Festivalului - Concurs de creație și interpretare a romanței „Crizantema de argint" este Direcția Cultură a Consiliului municipal Chișinău. Astfel, administrația publică locală Chișinău, susține revitalizarea romanţei ca gen muzical, a interpreţilor şi creatorilor de romanţă, popularizarea creaţiilor de gen semnate de autorii contemporani.

Festivalul de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint" a fost lansat în anul 1992, după modelul și cu susținerea Festivalului „Crizantema de Aur" de la Târgoviște, România.