Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situația epidemiologică prin infecția COIVD-19 în municipiul Chișinău

   1467

Primăria Chișinău informează că municipiul Chișinău rămâne în continuare în alertă epidemiologică sporită cu infecția COVID-19, deși se atestă o tendință de micșorare a numărului cazurilor de îmbolnăviri prin infecția cu noul coronavirus în rândul populației.

În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în capitală  se menține stare de urgență în sănătate publică pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod portocaliu".

Astfel, în prezent, în spitalele municipale sunt internați 430 pacienți confirmați COVID-19, dintre care, 38 în stare foarte gravă, 184 în stare gravă, 194 - în stare medie și 14 - în stare ușoară.

Informații în acest sens au fost prezentate de către Direcția generale asistență medicală și socială.

Totodată, în municipiul Chișinău, la ziua raportării, total sunt 136187 cazuri confirmate COVID-19, recuperate - 135811 pacienți, decese - 2591 (la data de 05.12.2021).

Având în vedere situația epidemiologică în municipiul Chișinău, începând cu 23.11.2021, a fost sistată internarea pacienților COVID-19 confirmați la: C.I.E „MoldExpo", (asigură triajul, 100 paturi); SCM Boli Contagioase de Copii - micșorat numărul de paturi COVID cu 25; SCMC „Valentin Ignatenco" - sistată internarea pacienților cu coronavirus.

De asemenea, din 30.11.2021 la SCM „Gh. Paladi", a fost redusă capacitatea de spitalizare cu 110 paturi (bl. A), cu menținerea a 9 paturi ATI, iar la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie a fost sistată internarea pacienților cu COVID-19.

În prezent, capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este de 960 paturi (inclusiv 100 paturi triaj la C.I.E. „Moldexpo", 71 paturi sunt în secțiile de terapie intensivă (inclusiv 4 paturi pentru copii).

La rândul său, Primarul General, Ion Ceban, a precizat în cadrul ședinței de luni a serviciilor operative că în eventualitatea creșterii în perioada următoare  incidenţei cu noua tulpină de coronavirus, spaţiile de la C.I.E. „Moldexpo" vor putea fi reactivate foarte rapid.

Edilul a ținut să mulțumească agenţilor economici din domeniul HoReCa pentru susţinere în desfășurarea maratoanelor de vaccinare antiCovid. Aceste acțiuni vor continua în zilele de sâmbătă si duminică pe parcursul lunii decembrie în sectoarele capitalei. Iar de Crăciun şi Anul Nou punctul mobil de vaccinare (troleibuz) va staţiona în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

În context, Ion Ceban, a îndemnat cetățenii să fie responsabili și să respecte normele de siguranță epidemiologice în cadrul vizitării locațiilor din capitală amenajate în contextul Sărbătorilor de Iarnă 2021-2022.