Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău iniţiază un program pentru reconstruirea a 6 străzi din capitală, cu creditare de la BERD şi BEI

   4565

Primăria Municipiului Chişinău continuă proiectele de reabilitare a drumurilor în municipiu: Astfel, primarul general, Dorin Chirtoacă, a anunţat despre iniţierea unui nou program de finanţare din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Băncii Europene de Investiţii (BEI), şi cofinanţat de municipalitate, privind reparaţia integrală a 6 artere şi străzi principale din centrul Capitalei.

Suma finanţării din partea BERD şi BEI este de 22 milioane Euro, câte 10,3 milioane de la organismele finanţatoare europene şi 1,4 milioane Euro din partea unei alte structuri finanţatoare. Creditul este oferit pentru o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani, iar dobânda constituie 5%.

Străzile care urmează a fi reparate în baza programului anunţat sunt: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Negruzii, str. Tighina, str. V. Alecsandri, str. 31 August 1989 şi str. Alexandru cel Bun. Drumurile enumerate au fost selectate de către experţi ai BERD, prin calcularea fluxului de circulaţie, a gradului de încărcare a acestor străzi, prin calcularea impactului economic, ca urmare a implementării unui nou sistem de iluminat şi a unei reţele de parcări.

Noul proiect diferă de cele precedente prin complexitatea lucrărilor ce urmează a fi realizate. Potrivit edilului-şef, reparaţia străzilor va fi doar o parte componentă a acestei iniţiative, iar reabilitarea integrală urbană presupune inclusiv reparaţia reţelelor subterane, a carosabilului, amenajarea trotuarelor şi a spaţiilor de parcare, reabilitarea iluminatului public. „Sunt cele mai complexe lucrări ce vor avea loc în municipiul Chişinău", a explicat Dorin Chirtoacă.

Conducerea BERD, partenerul principal al proiectului, a aprobat chiar astăzi, 4 noiembrie, derularea lui pentru municipiul Chişinău. Urmează o aprobare suplimentară la 22 noiembrie a.c., de către consiliul de administraţie al băncii.

Proiectul contractului urmează a fi discutat în comisiile de profil ale CMC, primarul general umând să primească împuterniciri din partea Consiliului pentru a semna, iar în termen de o lună să fie aprobat contractul de către CMC.

Semnarea contractului dintre părţi este prevăzută pentru data de 2 decembrie la Chişinău.

Demararea lucrărilor în cadrul acestui proiect de reparaţie a 6 străzi este prevăzută pentru anii 2012-2013.

E de menţionat că în prezent mai sunt în derulare 3 proiecte de reabilitare a drumurilor: unul municipal (str. Columna), cel în baza programului GENESIS (10 străzi) şi programul IFC (reconstrucţia bulevardului Alecu Russo, reconstrucţia cătruia va începe în primăvara anului viitor).

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău