Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Autoritățile municipale vor revizui meniul copiilor din grădinițe pentru perioada toamnă-iarnă

   1553

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat responsabililor din domeniul educației, împreună cu managerii instituțiilor, să revadă meniul unic în instituțiile de educație timpurie din capitală, pentru perioada toamnă - iarnă. Acesta în contextul când la solicitarea ONG-urilor de profil și a părinților, în rația zilnică a copiilor au fost introduse mai multe fructe și legume, inclusiv broccoli și conopidă, iar cei mici nu sunt obișnuiți să consume asemenea produse. Respectiv, alimentele ajung la gunoi, deși acestea sunt și scumpe.

Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Edilul capitalei a făcut o solicitare către specialiștii de profil, în comun cu responsabilii municipali, să se convoace în vederea elaborării unui nou meniu cu aceleași vitamine, minerale și calorii incluse în norma zilnice a copiilor, însă astfel ca micuții să consume cu plăcere hrana oferită la grădiniță. În consecință să fie enunțată o soluție referitor la ceea ce poate fi schimbat la nivel local.

De asemenea, Ion Ceban a cerut să fie făcute solicitări către Ministerul Sănătății, Centrul de Sănătate Publică și alte instituții responsabile pentru a se implica la soluționarea problemei alimentației copiilor de la grădiniță.

La rândul său, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a informat că autoritățile municipale verifică periodic situația din cadrul instituțiilor de învățământ, inclusiv în grădinițe. Iar managerii IET declară că după trecerea la alimentația conform noului model de meniu zilnic, copiii nu prea consumă hrana din legume și fructe crude. Responsabilul DGETS a mai informat despre un alt aspect ce vizează hrana copiilor la grădinițe: anumite categorii de produse nu sunt livrate în cantitățile necesare de către agenții economici, din cauza creșterii de prețuri la produsele alimentare (de până la 100 sau chiar 200%) sau din cauza insuficienței pe piață a anumitor produse, precum carnea de bovină.

În context, Primarul General, a solicitat să fie expediate solicitări din partea APL Chișinău către Guvern, în vederea suplimentării fondurilor pentru alimentația copiilor, în condițiile când bugetul municipal este cel mai dezavantajat în acest sens, iar autoritățile statului ar trebui să-și onoreze obligațiunile față de locuitori.