Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situația privind spitalizarea pacienților cu COVID-19 în municipiul Chișinău

   1393

Primăria municipiului Chișinău informează că în ultimele săptămâni în capitală se atestă o creștere continuă a numărului de cazuri COVID-19, în contextul noilor tulpini și mutații ale virusului SARS-CoV-2. Astfel, circa o treime din numărul total de cazuri confirmate la nivel național sunt înregistrate în Chișinău, iar instituțiile municipale fac față cu greu numărului mare de pacienți, care necesită internare, în timp ce locurile în secțiile ATI sunt ocupate la limită de capacitate.

Informații în acest sens au fost prezentate de Primarul General, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative săptămânale.

Potrivit edilului, în prezent, în spitalele municipale sunt internate 868 de persoane, confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 45 de pacienți se află în stare extrem de gravă.

În context, responsabilii municipali au suplimentat începând de astăzi numărul de locuri la terapia intensivă de la SCM „Sfânta Treime", iar gradual vor fi activate 200 paturi pentru spitalizarea pacienților adulți cu forme grave și extrem de grave a infecției COVID- 19.

Ion Ceban a menționat că pe parcursul săptămânii curente vor fi activate spaţii pentru pacienţii cu coronavirus și la Spitalul Clinic Municipal „Gh. Paladi", ultima instituţie municipală care poate oferi servicii medicale pentru pacienții cu COVID. Spitalul are capacitatea de a activa până la 310 paturi, inclusiv 10 paturi la terapia intensivă.

În aceeași ordine de idei, Primarul General a reiterat că experţii în sănătatea publică au prognoze sumbre și spun că pe parcursul lunii octombrie va crește numărul cazurilor noi zilnice de coronavirus. Astfel, este foarte important să continue procesul de vaccinare a cetățenilor, iar punctele de vaccinare din municipiu vor activa cu program deplin.

E de menționat că, în cadrul campaniei de testare cu teste rapide, procurate din bugetul municipal, în cadrul instituțiilor de învățământ din capitală, au fost testate 2.274 cadre didactice și personal auxiliar nevaccinat. Dintre acestea, 34 de persoane au fost testate pozitiv.

Săptămâna curentă va fi încheiată licitaţia anunţată de Primăria Chișinău pentru procurarea unui lot de teste rapide destinat lucrătorilor din sistemul de învățământ municipal.