Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea Zilelor Chișinăului la Buzău

   1888

Astăzi au fost lansate Zilele Chișinăului la Buzău, organizate de Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, în perioada 16-18 septembrie, a.c. Evenimentul are drept scop susținerea culturii ca motor al dezvoltării sociale și economice prin promovarea patrimoniului și a imaginii capitalei Republicii Moldova.

La Festival participă grupuri de profesioniști din domeniul culturii și artelor: muzicieni, scriitori, artiști plastici, meșteri populari etc., creatori de valori și de frumos, promotori ai valorilor și tradițiilor autohtone. De asemenea, la Buzău este prezent și Primarul General, Ion Ceban, împreună cu o delegație reprezentativă de funcționari municipali.

Edilul capitalei a menționat că municipiul Chișinău și întreaga Republică Moldova are mulți oameni valoroși, iar cultura și artele sensibilizează oamenii și îi adună împreună. Așa cum este și festivalul de la Buzău. „Asemenea colaborării între autoritățile de stat/municipale și oamenii din domeniul culturii și artei favorizează inițiative frumoase, creează modele, leagă prietenii, aduc schimb de experiență și promovează valorile autentice. Deaceea ne dorim ca acest început să aibă continuitate și să aducă beneficii tuturor părților. Mulțumim partenerilor noștri de la Buzău și sperăm să ne revedem și la Chișinău", a mai menționat Ion Ceban.

Primul eveniment din cadrul Zilelor Chișinăului la Buzău s-a desfășurat la Galeriile de artă ale Centrului Județean, unde au fost inaugurate expoziții: de pictură a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, precum și de costume populare din Republica Moldova.

În cadrul festivalului sunt prevăzute o serie de evenimente culturale susţinute de oamenii de artă: spectacole de muzică, expoziţii ale meşterilor populari, ateliere de pictură, lansări de carte etc.

La această ediţie vor susține câteva concerte în aer liber „Orchestra de muzică populară condusă de frații Advahov", formațiile ,,Alex Calancea Band" și ,,Vali Boghean Band", Ansamblul folcloric ,,Plăieșii", Ansamblul Surorilor Osoianu și  interpreții Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, Nicolae Paladi, dar și alte personalități valoare din Republica Moldova.

De menţionat că, recent, Primăria Chișinău (Pretura sectorului Botanica) au semnat un acord de cooperare cu judeţul Buzău din România.

Acordul are ca prioritate asigurarea schimbului de experienţă și de bune practici pentru o activitate eficientă a autorităţilor administraţiei publice locale şi organizarea de activităţi comune cu caracter social, cultural şi sportiv.

Pe lângă prioritățile acordului se evidențiază susţinerea reciprocă pentru realizarea proiectelor investiţionale, precum şi dezvoltarea bunelor practici între autorităţi ş. a.