Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Aprobarea Planului municipal de acțiuni privind prevenirea și controlul infecției HIV /SIDA, al TBC, al hepatitei virale și al infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anul 2021, în contextul pandemiei COVID-19

Aprobarea Planului municipal de acțiuni privind prevenirea și controlul infecției HIV /SIDA, al TBC, al hepatitei virale și al infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anul 2021, în contextul pandemiei COVID-19

   1565

Consiliul municipal Chișinău a aprobat recent Planul municipal de acțiuni privind prevenirea și controlul infecției HIV/SIDA, al infecțiilor cu transmitere sexuală, tuberculoză și hepatită virală, pentru anul 2021, în contextul pandemiei COVID-19.

Documentul include activități de informare și comunicare, pentru a promova cunoștințe corecte și comportamentele sigure de prevenire a HIV, a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), în special în rândul tinerilor, accesul la servicii de testare benevolă și consiliere confidențială la HIV și alte ITS; acoperirea cu servicii de profil dermatovenerologic și de testare la HIV/ITS cu echipamente și protecție personală împotriva infecției COVID-19.

Planul de acțiuni prevede inclusiv acțiuni de prevenire și control asupra co-infecțiilor de tuberculoză și hepatitele virale B și C, lupta care constituie una din prioritățile pentru sănătatea publică în municipiul Chișinău.

Beneficiarii măsurilor prevăzute în Plan sunt cetățenii municipiului, în special adolescenții, tinerii și persoanele din grupurile vulnerabile.

Șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, a ținut să menționeze că investiția în prevenția maladiilor este mult mai eficientă, în contextul când un caz tratat de hepatite, de tuberculoză, tratamentul antiretroviral sau cel pentru HIV/SIDA este destul de costisitor, ajungând la sute de mii de euro.

Direcția generală asistență socială și sănătate a Consiliului municipal Chișinău, instituțiile medico-sanitare publice, asociațiile medical-teritoriale, Dispensarul Municipal Dermatovenerologic și partenerii din societatea civilă vor asigura implementarea acțiunilor prevăzute în planul de acțiuni aprobat.  

Municipiul Chișinău a alocat, în premieră, în anul 2020, surse financiare în cuantum de 500 mii lei, pentru complementarea activităților din Programul Național anterior de control și profilaxie a infecției HIV și SIDA 2016 - 2020, cu derularea acțiunilor specifice pentru municipiu. Alocarea acestor resurse a fost apreciată de partenerii de dezvoltare (Agențiile ONU, inclusiv UNAIDS) și de societatea civilă ca o bună practică implementată de administrația publică locală.