Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • CMC a avizat aprobarea Acordului de prefinanțare între Primăria Chișinău și BERD, în vederea implementării proiectului privind reabilitarea râului Bâc și protecția împotriva inundațiilor

CMC a avizat aprobarea Acordului de prefinanțare între Primăria Chișinău și BERD, în vederea implementării proiectului privind reabilitarea râului Bâc și protecția împotriva inundațiilor

   2146

Consiliul municipal Chișinău, a votat marți în ședință acordarea dreptului Primarului General, Ion Ceban, de a semna Acordul de prefinanțare între Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Primăria Chișinău, în vederea implementării Proiectului de reabilitare a râului Bâc pe teritoriul orașului și protecție împotriva inundațiilor, inclusiv elaborarea studiului de fezabilitate pe tronsonul enunțat.  

Pentru ca Primăria Chișinău să poată beneficia de studiul de fezabilitate, pentru reabilitarea integrală a râului Bâc, este necesară stabilirea relațiilor juridice prin semnarea acordului de prefinanțare.

Raportorul asupra proiectului, Ala Mârza, consilierul primarului general, a precizat că acordul de prefinanțare cu BERD nu este unul de împrumut, ci când se va ajunge la etapa respectivă, APL Chișinău va cunoaște exact ce măsuri trebuie întreprinse.

„Am constatat că niciodată nu s-a făcut un studiu comprehensiv, ecologico-financiar, care ar ghida autoritățile statului vizavi de măsurile necesare în scopul reabilitării fluviului și rezolvarea problemei inundațiilor în perimetrul capitalei și valorificarea teritoriului adiacent. Iar acest studiu va permite elaborarea unui plan multianual de investiții pe tronsonul respectiv", a precizat raportorul.

Studiul de fezabilitate pe râul Bâc urmează a fi finalizat în decembrie 2021.

În această perioadă, APL Chișinău își propune organizarea dezbaterilor publice largi, pentru a stabili toate problemele identificate și soluțiile care se impun în acest sens.

Acordul de prefinanțare constituie baza implementării proiectului, inclusiv elaborarea studiului de fezabilitate prin angajarea unui consultant de către BERD, care va pune în aplicare măsuri menite să genereze o reabilitare cuprinzătoare a râului Bâc, în zona Chișinăului (de la barajul Vatra în amonte până la strada Lunca Bâcului, în aval de Stația de epurare.

Decizia a fost aprobată cu voturile a 36 consilieri, majoritatea celor prezenți în sală.