Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Viceprimarul Angela Cutasevici efectuează o vizită de lucru în orașul Berna, Elveția

   1905

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, efectuează în perioada 23-26 iunie, curent, o vizită de studiu în capitala Elveției, la invitația municipalității din Berna, în cadrul Programului de colaborare dintre autoritățile locale și sectorul asociativ privind sustenabilitatea serviciilor în combaterea HIV și TBC din regiunea Europei de Est și Asia Centrală.

Agenda de lucru prevede familiarizarea participanților cu activitățile desfășurate de autoritățile elvețiene, centrele de asistență comunitară și reprezentanții ONG din Berna, privind intervențiile inovatoare de reducere a riscurilor în lupta contra SIDA și a tuberculozei.

Astfel, unul din obiectivele vizitei de studiu este schimbul de experiență și preluarea celor mai bune practici de către Chișinău, precum și a modelelor de succes ale parteneriatelor dintre municipalități și ONG-uri.

Viceprimarul de ramură a participat în calitate de spicher în cadrul primei zile de lucru, unde a menționat că infecția HIV/SIDA, ITS, co-infecțiile de tuberculoză și hepatite virale B, C sunt o prioritate pentru sănătatea publică în municipiului Chișinău, precum și la nivel național. Angela Cutasevici a menționat că aceste maladii afectează nu doar sectorul medical, dar și aspectele sociale și economice, dezvoltarea etc., deoarece sunt complexe și au un impact asupra tuturor componentelor societății.

De asemenea, în cadrul vizitei, viceprimarii orașelor participante în cadrul programului, vor semna un angajament de cooperare cu municipalitatea din Berna pentru atingerea obiectivelor stipulate în proiect.  

E de menționat că, Programul de colaborare dintre autoritățile locale și sectorul asociativ privind sustenabilitatea serviciilor în combaterea SIDA și a tuberculozei în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale, prevede dezvoltarea modelelor de răspunsuri durabile ale orașelor care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor 95 - 95 - 95 HIV/TBC.