Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Activarea unei noi secții de terapie intensivă la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”

   2280

Primăria municipiului Chișinău informează că vineri, a fost inaugurată o nouă secție de terapie intensivă și reanimare, cu 14 paturi, la IMSP SCM „Sfânta Treime", care este dotată integral pentru prestarea serviciilor de terapie intensivă. Municipalitatea a finanțat lucrările de reparație capitală, în valoare de peste 10 milioane de lei, iar dotarea cu echipament a fost asigurată de Ministerul Sănătății, Banca Mondială și alți parteneri externi.

Evenimentul a coincis cu marcarea celor 45 de ani de la fondarea instituției medicale, unde au fost prezenți: Primarul General al Capitalei, viceprimarul pe probleme sociale, șeful adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, reprezentanți a MSMPS, CNAM și USMF, directori de instituții medicale, angajați ai spitalului-gazdă etc.

Primarul General, Ion Ceban, s-a arătat impresionat de saloanele noii secții, remarcând că acestea arată precum imaginile din filmele cu spitale din străinătate. Totodată, edilul a ținut să felicite cu sărbătoarea lor profesională, întregul colectiv al SCM „Sfânta Treime", care în perioada pandemică a devenit cea mai mare instituție medicală din republică, care tratează pacienții cu COVID, pentru proiectele frumoase realizate aici, dar și la Centrul COVID-19 Chișinău de la C.I.E. „Moldexpo", precum și de la Centrul municipal de vaccinare etc.

„Reconfirmăm că medicii sunt eroii zilei de astăzi, astfel că și statul trebuie să revadă politicile sale de suport către această categorie de profesioniști, apreciați și în străinătate. Noi avem specialiști buni, care trebuie să fie motivați să rămână acasă", a mai spus Primarul.

Odată cu deschiderea noii secții, SCM „Sfânta Treime" va fi instituția cu cel mai mare număr de locuri pentru terapie intensivă din republică - 68. Noua unitate structurală de terapie intensivă este asigurată cu toate conexiunile și standardele necesare pentru profilul respectiv: oxigen, ventilare, vacuum etc. Costul total al investițiilor este de cca 50 de milioane de lei, inclusiv 10 milioane alocate de Primărie și restul sumei, cu susținerea partenerilor, a precizat directorul spitalului, Oleg Crudu.

Șeful Departamentului Terapie Intensivă și Reanimare, Alexandru Cornogolub, a menționat că prin deschiderea noii secții s-a realizat un vis al angajaților spitalului „Sfânta Treime", dar și speranța bolnavilor de a beneficia de asistență medicală cu tehnologii moderne și avansate. Potrivit doctorului, importanța locurilor în noua unitate a spitalului este absolut vitală, deoarece în ultimii ani a crescut numărul de pacienți gravi care se află în staționar. „Dotarea acestei secții face posibilă aplicarea noilor tehnologii și metode de tratament avansate, pentru a oferi șansa bolnavului critic de a supraviețui, dar și a ne bucura noi de succesele noastre, pentru că orice viață salvată reprezintă o bucurie pentru noi", a mai spus doctorul.

Necesitatea creării acestei unităţi pentru sistemul medical municipal, a apărut odată cu debutul pandemiei de COVID-19, când instituţia medicală, pe lângă serviciile înalt calificate pe care le acordă pacienţilor pe diferite profiluri, tratează şi pacienţi cu coronavirus.