Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Spiridon Vangheli, la venerabila vârstă de 89 de ani

   1912

Spiridon Vangheli, Scriitor al Poporului, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, își sărbătorește astăzi cea de-a 89-a aniversare. Cu acest prilej, Primăria capitalei îi urează maestrului de sănătate, ani mulți și să ne bucure în continuare cu scrierile sale.

Primarul general, Ion Ceban, a venit cu un mesaj de felicitare către celebrul scriitor, tatăl lui Guguță, în cadrul ședinței operative săptămânale, urându-i sănătate și mulți ani înainte.

E de menționat că pentru a înveșnici opera vangheliană, recent, în sectorul Râșcani a capitalei, pe strada Kiev, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguță și un monument al cunoscutul personaj al lui Spiridon Vangheli. Lucrarea din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri și a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi. 

Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori de la noi. În anul 2010, în colaborare cu Primăria Chişinău, a editat cărţile „Isprăvile lui Guguţă şi „Împărăţia lui Ciuboţel”.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Copii în cătușele Siberiei", „Crăița" etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire" pentru clasele I-IV, în patru volume. 

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile: „Cartea Moldovenească" şi „Lumina”.