Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul General, Ion Ceban, a participat la lansarea inițiativei „Making Cities Resilient 2030” în Europa și Asia Centrală

   1940

Primarul General, Ion Ceban, a participat astăzi la lansarea inițiativei "Making Cities Resilient 2030" (MCR2030) în Europa și Asia Centrală, eveniment desfășurat în format online și organizat de Biroul regional UNDRR pentru Europa, împreună cu ICLEI Europa.

Edilul capitalei a ținut să menționeze că Chișinăul este primul oraș din regiune care s-a alăturat inițiativei MCR2030, totodată, capitala este parte a comunității cele 23 de orașe din Europa și Asia Centrală, care s-au angajat ca membrii ai inițiativei lansate în ianuarie 2021.

Potrivit lui Ion Ceban, APL Chișinău a evaluat situația privind rezistența la dezastre, pentru a putea stabili punctele forte și provocările în fața riscului la dezastre, inclusiv, riscul de pandemie, cum ar fi COVID-19. „Una din principalele priorități pentru Chișinău în cadrul MCR2030 este investiția pentru reziliență, pentru că niciun oraș nu se poate descurca singur în situații excepționale sau dezastre naturale", a mai spus edilul.

Printre obiectivele Chișinăului în cadrul „Making Cities Resilient 2030” sunt: infrastructură inteligentă și flexibilă, îmbunătățirea condițiilor de utilizare a infrastructurii la nivelul întregului oraș, eforturi coordonate de investiții în reziliență, regândirea și prioritizarea investițiilor în următorul deceniu, pentru a actualiza infrastructura critică, evaluări constante și mecanisme pentru prevenirea de noi riscuri pentru dezvoltare.

Inițiativa MCR2030 reprezintă o platformă care facilitează învățarea de la egal la egal între orașe, pentru a spori rezilienţa la nivel local. În acest context, 23 de orașe din Europa și Asia Centrală, s-au angajat ca membrii ai inițiativei lansate în ianuarie 2021.