Pagina oficială a Municipiului Chișinău

În municipiul Chișinău se atestă scădere a morbidității prin infecția COVID-19, ca urmare a desfășurării procesului de imunizare

   1958

Primăria Chișinău informează că pe teritoriul municipiului, de câteva săptămâni, se atestă o scădere a morbidității prin infecția COVID-19. Cauza acestui fenomen este explicat de către specialiști prin desfășurarea procesului de vaccinare anticovid. Totodată, în municipiul Chișinău este menținută în continuare starea de alertă epidemiologică sporită prin infecția de coronavirus.

Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, de către Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate.

Până în prezent, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 104599 de cazuri confirmate cu coronavirus, inclusiv 99371 persoane recuperate și 1765 de decese. Totodată, sub supraveghere medicală se află 16184 de pacienți.

Astfel, datorită cu micșorării numărului de îmbolnăviri, în instituțiile medicale municipale sunt cca 500 de paturi libere, iar Spitalul municipal de ftiziopneumologie, cu 150 de locuri, a fost dezactivat din circuitul COVID. Iar pe parcursul săptămânii curente va fi dezactivat și blocul vechi al Maternității din cadrul IMSP SCM „Gh. Paladi", cu cele 110 paturi.

Primarul General, Ion Ceban, a precizat că dacă se va menține aceeași situație, săptămâna viitoare câteva secții cu până la 150 de paturi, se vor închide în mai multe spitale, care erau destinate pentru tratamentul covid. „În caz de agravare a situației epidemiologice, paturile din aceste instituții medicale vor putea fi reactivate în doar 24-48 de ore. Rămânem pregătiți pentru o eventuală creștere a cazurilor. Ne dorim ca toate spitalele să revină la profilul de până la pandemie", a menționat edilul capitalei. 

De asemenea, Ion Ceban a declarat că în limita stocului disponibil, până în prezent, în cadrul Centrului municipal de vaccinare au fost imunizate peste 4000 persoane. Prioritar au fost vaccinate cadrele didactice și angajații regiilor municipale de transport public.

În perioada 19-25 aprilie, curent, se va finaliza procesul de imunizare a cadrelor didactice din instituțiile școlare și preșcolare, centrele de educație extrașcolară, liceele de artă, cu profil sportiv etc., inclusiv din cele private. La fel, va continua și vaccinarea taxatorilor și șoferilor din transportul public municipal.

Instituțiile de învățământ universitar vor putea remite listele cu solicitarea de vaccinare către Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate pentru coordonare și ulterioara programare pentru imunizare.

În funcție de disponibilitatea vaccinurilor, care sunt puse la dispoziție de autoritățile centrale de profil, va începe activitatea de imunizare și în Centrele de Sănătate din suburbiile municipiul Chișinău. Procesul de vaccinare va fi organizat și în zilele de sâmbătă și duminică.