Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Actele permisive în construcție eliberate de către Primăria municipiului Chișinău

   2385

Primăria municipiului Chișinău informează că, din noiembrie 2019 până în prezent, Direcția generală arhitectură urbanism și relații funciare (DGAURF) a eliberat circa 2000 de acte permisive.

Astfel, în perioada de referință, de către APL Chișinău au fost eliberate:

§  Certificate de urbanism pentru proiectare  - 1025 ( pentru persoane fizice, juridice, pentru elaborarea PUZ, pentru terenuri la licitație);

§  Certificate de urbanism informative - 449;

§  Autorizații de construire - 495;

§  Autorizații de desființare - 168;

§  Autorizații de schimbare a destinației - 55.

Documentația permisivă în construcție este eliberată în conformitate cu legislația în vigoare, care stipulează procedura, tipurile și termenii de eliberare a actelor permisive.

Potrivit Primarului General, Ion Ceban, actele permisive emise de către APL Chișinău pot fi solicitate online, prin intermediul Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP), care este funcțional și accesibil persoanelor fizice și juridice, funcțiile și operațiile efectuate de către utilizatori sunt legale.

Totodată, numărul actelor permisive eliberate de către DGAURF variază anual. Astfel, în 2018 au fost eliberate 1361 de certificate de urbanism și 732 de autorizații de construire, în timp ce anul 2019 s-au eliberat 1055 de certificate de urbanism și 627 de autorizații de construire, iar în anul 2020, au fost eliberate 1111 de certificate de urbanism și 411 de autorizații de construire, mai puține față de numărul autorizațiilor de construire eliberate în 2018 și 2019.

Comparativ cu anii precedenți, în prezent numărul actelor permisive eliberate de către APL Chișinău este mai redus. Acest fapt, se datorează inclusiv modificărilor prevederilor Legii nr. 163 din 2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, care reglementează că Certificatele de urbanism pentru proiectare se emit numai în baza cererii proprietarilor.

De asemenea, modificările prevăd că certificatele de urbanism pentru proiectare se elaborează exclusiv în baza documentației de urbanism și de amenajare a teritoriului. Având în vedere faptul că pentru zona centrală a orașului Chișinău această documentație este în curs de elaborare, autorizarea executării lucrărilor de construcție în această zonă nu este posibilă.