Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Vizita comună a Primarului General, Ion Ceban și a Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, la poligonul de la Țânțăreni

   2102

Primarul General, Ion Ceban, împreună cu Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, Ion Perju, au întreprins marți o vizită de lucru la poligonul municipal de deșeuri de la Țânțăreni, la Stația de tratare a levigatului, dar și în localitate, unde Primăria a realizat un șir de investiții, în schimbul permisiunii de a transporta și stoca deșeurile menajere solide din capitală. Cei doi oficiali au fost însoțiți de responsabili din cadrul subdiviziunilor municipale de profil.

 Edilul capitalei a comunicat despre acțiunile întreprinse de APL Chișinău pe parcursul anului 2020, conform prevederilor Contractului de Societate Civilă, semnat între Primăria Chișinău și localitatea Țânțăreni. Astfel, pe parcursul anului trecut, municipalitatea a investit cca 70 mil. lei pentru modernizarea poligonului, pentru Stația de tratare a levigatului și pentru dezvoltarea infrastructurii localității. Din suma enunțată, 13 mil. lei au fost transferați direct pe contul Primăriei Țânțăreni.

Ion Ceban a mai precizat că din surse municipale, în localitate au fost inițiate lucrări de reparație a străzilor, construcția stadioanelor multifuncționale, amenajarea terenurilor de joacă, anumite lucrări pentru școala din sat. De asemenea, s-a convenit să fie evacuate constant deșeurile menajere solide din comuna Țânțăreni, iar cca 500 tone de asfalt frezat a fost transportat pentru reabilitarea drumurilor din sat.

Pentru gestionarea mai eficientă a poligonului de acumulare a deșeurilor, a fost achiziționat un compactor nou. Totodată, pentru a evita scurgerea deșeurilor lichide toxice în sol, în preajma gunoiștii municipale funcționează o Stație de tratare a levigatului, care a fost pusă în funcțiune anul trecut.

În preajma poligonului a fost construit un drum de acces, iar în prezent sunt în desfășurare lucrările de consolidare a digului de protecție, pentru a preveni alunecările de teren. Lucrările executate pentru modernizarea poligonului de deșeuri corespund normelor internaționale și europene.

Conform prevederilor Contractului de Societate Civilă încheiat între Primăria Chișinău și localitatea Țânțăreni, valabil până la 31.12.2021, municipalitatea și-a asumat anumite angajamente față de localitatea respectivă, inclusiv pentru realizarea/finalizarea anumitor proiecte de infrastructură, amenajarea unor obiective de menire social-culturală, transferarea pe contul Primăriei Țânțăreni a sumei de 10 milioane de lei etc.

La rândul său, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a apreciat investițiile municipalității în modernizarea poligonului, menționând totodată că sursele alocate din Fondul Ecologic Național sunt utilizați după destinație.

Ministrul a mai ținut să precizeze că obiectivul comun al APL și al autorităților centrale la capitolul managementul deșeurilor este sortarea, pentru a putea recicla cât mai mult și a depozita mai puțin.