Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Acordarea compensației la plata agentului termic familiilor social-defavorizate din municipiu

   1753

Primăria municipiului Chișinău informează că în sezonul termic 2020-2021 au fost procesate cca 26 de mii de cereri din partea familiilor defavorizate pentru compensarea cheltuielilor la plata agentului termic, gazelor naturale și energiei electrice utilizate pentru încălzire, achiziționarea de lemne și cărbune. Calculul compensațiilor a fost făcut pentru toți solicitanții eligibili de facilități, iar în acest scop din bugetul municipal au fost achitată suma de cca 50 de milioane de lei.

Informații în acest sens au fost prezentate de Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Ion Burdiumov a mai precizat că la procesarea actelor de către comisiile de profil din preturi au fost depistate 2867 de cereri care au fost respinse, deoarece s-a constatat că solicitanții nu corespund criteriilor de eligibilitate, conform Regulamentului privind compensarea cheltuielilor pentru persoanele defavorizate din municipiul Chișinău la efectuarea plăților pentru serviciile comunale și resursele energetice.  

„În urma verificării din registrele de stat, s-a depistat că unele persoane dețin câte două imobile sau cotă-parte dintre-un alt apartament sau casă de locuit. Mai puține cereri sunt pentru persoane cărora li s-a mărit venitul salarial și nu se mai încadrează în limita stabilită pentru a beneficia de facilități la achitarea agentului termic", a precizat șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare.

În actualul sezon termic au fost depuse 422 de cereri noi, care au fost procesate și, respectiv, au fost achitate compensații.  

În context, Primarul General, Ion Ceban, a ținut să menționeze că în acest an, în premieră pentru republică, s-a reușit procesarea cererilor pentru compensații la plata agentului termic fără prezența fizică a solicitantului, excepție au fost doar dosarele noi. Informația a fost verificată în registrele electronice guvernamentale.

„Aici mai trebuie să îmbunătățim metodologia de lucru a comisiilor din cadrul preturilor, pentru ca să evităm tărăgănările examinării cererilor. Cred că ceea ce am reușit noi în acest an este un succes. Iar cei care vor încerca să poarte oameni pe drumuri vor fi pedepsiți în continuare", a mai spus edilul.