Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipiul Chișinău rămâne în continuare în alertă epidemiologică privind rata de infectare cu COVID-19

   1583

Primăria Chișinău informează că pe teritoriul municipiului este menținută în continuare starea de alertă epidemiologică sporită prin infecția COVID-19, deși pe parcursul săptămânii trecute a fost înregistrată o diminuare a numărului de îmbolnăviri. Până în prezent, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 103545 de cazuri confirmate cu coronavirus, inclusiv 95205 persoane recuperate și 1733 de decese. Totodată, sub supraveghere medicală se află 6125 de pacienți.

Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, de către Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate.

La ziua de 11.04.2021, în spitalele din capitală erau internați 1006 pacienți confirmați cu coronavirus, dintre care 62 în stare foarte gravă, 510 pacienți în stare gravă, 413 - în stare medie și 21 - în stare ușoară. Spitalele municipale, în continuare, sunt pregătite și asigurate cu echipamente și mijloace de protecție, medicamente antivirale pentru tratamentul pacienților cu coronavirus. 

Datorită micșorării numărului de îmbolnăviri, pe parcursul săptămânii curente vor fi dezactivate din circuitul COVID Spitalul municipal de ftiziopneumologie, cu cele 150 de paturi și blocul vechi al Maternității din cadrul IMSP SCM „Gh. Paladi", cu cele 110 paturi.

În context, e de menționat că prin intermediul nr. de telefon 080000080 - Linia Verde, în perioada 04.04.2021-11.04.2021, au fost înregistrate 128 de apeluri. Informația solicitată de cetățeni se referă la: posibilitatea imunizării fără rând, cu tipul de vaccin solicitat, imunizarea angajaților din colegii și universități, asigurarea cu teste rapide, încălcarea regimului antiepidemic în transport, în magazine, modalitatea de asigurare cu tratament de recuperare, testarea pentru spitalizare, asigurarea cu medicamente compensate pentru tratamentul de ambulator etc. Precizăm că Linia verde activează 7 zile din săptămână, între orele: 08:00-17:00, fără pauză de masă.

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate și să respecte în continuare măsurile antiepidemice impuse de autorități. De asemenea, locuitorii capitalei sunt îndemnați să nu creeze aglomerări în parcuri, ci să aleagă alte zone pentru odihnă, pentru a putea respecta normele impuse.

Edilul capitalei a mai ținut să remarce că în prezent, pentru municipiu este prioritară imunizarea cadrelor didactice, în special a celor din clasele primare și grădinițe, pentru ca elevii din clasele: I-IV să poată reveni cât mai curând la școală. De asemenea, în gimnaziile și liceele unde va fi o acoperire de 70% a imunizărilor, urmează să se revină la procesul de studii cu prezență fizică în clasă.