Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul General a convocat o sedință online cu responsabilii din sistemul medical municipal

   1513

Primarul General, Ion Ceban, a convocat o ședință de lucru, în format online, cu reprezentanții subdiviziunii municipale de sănătate, managerii asociațiilor medicale teritoriale, medici de familie, responsabili ai platformelor informaționale și viceprimarul Angela Cutasevici.

Subiectele discutate s-au axat pe situația la zi din sistemul medical municipal, extinderea programului de lucru pentru cabinetele radiologice din cadrul AMT-urilor din capitală, inclusiv pentru zilele de weekend, utilizarea masivă a testelor rapide pentru depistarea bolnavilor cu COVID-19, precum și eficientizarea accesului pacienţilor la Registrul COVID-19 Chişinău (în baza platformei JIRA).

Specialiștii au menționat că actualmente se atestă o presiune în creștere asupra sistemul medical, inclusiv pe medicii de familie. Statisticile privind numărul cazurilor de îmbolnăviri şi decese din cauza COVID-19 sunt alarmante de la o zi la alta.

Totodată, Ion Ceban, a precizat că sunt recepționate sesizări din partea cetățenilor care sunt nevoiţi să aştepte mult timp pentru a se programa și a face un test la COVID, inclusiv aflarea rezultatului acestuia.

În context, pentru a eficientiza procesul de testare şi depistare a formelor de coronavirus şi a diminua numărul cazurilor grave, Primarul General a solicitat responsabililor municipali pe domeniul de profil să întreprindă următoarele acțiuni:

Emiterea unui ordin prin care se va stipula extinderea programului de lucru pentru cabinetele radiologice din cadrul AMT-urilor municipale inclusiv pentru zilele de weekend. Actualmente în instituțiile medicale de asistență medicală primară sunt mai multe cabinete radiologice, iar aparatajul defecte la moment urmează să fie reparat în termeni proximi;

Pentru pacienţii suspecţi la coronavirus urmează să fie utilizate testele rapide cu antigen, achiziţionate recent Ministerul Sănătății și Protecției Sociale și distribuite către instituțiile medicale. Testarea în centrele medicilor de familie se va efectua, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică;

Eficientizarea accesului de către pacienţi la Registrul COVID-19 Chişinău (Platforma JIRA), unde sunt monitorizate persoanele cu forme uşoare și medii de coronavirus, care se tratează la domiciliu. Totodată, pacienţii care deţin un smartphone vor fi informaţi suplimentar de medicii de familie cum iși pot evalua zilnic simptomele şi starea generală de sănătate.

De asemenea, edilul capitalei a ținut să precizeze că municipalitatea este căutarea soluțiilor de organizare a centrului municipal de vaccinare, pentru imunizarea  etapizată prioritar a cadrelor didactice. În prezent fiind pregătite listele profesorilor care doresc să se vaccineze.