Operatorii economici care prestează servicii de alimentație în școlile din capitală au fost convocați în ședință la Primărie

   2401

Primăria municipiului Chișinău informează că managerii combinatelor școlare și alți agenți economici de profil au fost convocați miercuri într-o ședință, prezidată de viceprimarii Angela Cutasevici și Inga Ionesii, unde s-a discutat despre măsurile privind îmbunătățirea procesului de alimentație a elevilor din municipiu. La eveniment au mai participat reprezentanții Direcției generale educație, tineret și sport și șefii direcțiilor educație din sectoare.

Angela Cutasevici a menționat despre importanța respectării în continuare a rigorilor de organizare a alimentației cu hrană caldă a copiilor din instituțiile de învățământ din oraș, pentru a preveni situațiile problematice, de genul celor apărute în spațiul public în ultima perioadă. În context, viceprimarul Inga Ionesii a amintit despre responsabilitatea directorilor de școli privind asigurarea monitorizării zilnice a situației și depunerea efortului pentru a asigura o alimentație sănătoasă pentru copii.

În cadrul ședinței au fost abordate și alte subiecte, precum: prestarea serviciilor alimentare de calitate de către combinatele școlare; asigurarea meniului de repartiție în concordanță cu meniului-model și afișarea acestuia, respectarea normelor financiare zilnice, în corespundere cu normele naturale, în dependență de vârsta copiilor; reluarea activității gheretelor cu produse alimentare; excluderea fenomenului colectării de surse pentru prânzul contra plată etc.

E de menționat că un Grup de lucru format la nivel de APL, monitorizează în perioada 10.02.2021-31.05.2021, procesul de organizare a alimentației cu hrană caldă a copiilor din instituțiile de învățământ din municipiu. Din Comisie fac parte reprezentanți ai subdiviziunilor municipale, ai Î.M. „Piața Centrală”, ANSA, CSP, consilieri municipali și reprezentanți ai societății civile.

Membrii Comisiei verifică următoarele aspecte: calitatea și cantitatea produselor alimentare livrate în cantinele instituțiilor de învățământ; prezența și respectarea meniului-model pe 10 zile, coordonat cu CSP; meniul-zilnic de repartiție, întocmit în baza meniului-model; corespunderea normei fiziologice de consum pentru fiecare elev cu indicațiile meniului; respectarea recomandărilor privind funcționarea blocului alimentar în cadrul instituției de învățământ, în vederea prevenirii răspândirii infecției COVID-19, în rândul elevilor și angajaților; corectitudinea formării prețurilor la produsele achiziționate și la bucățele preparate (aplicarea adaosului comercial); prezența documentului primar cu regim special - bonul de plată care conține totalitatea operațiunilor economice efectuate zilnic la bufete etc. 

La finalul controalelor, Grupul de lucru va întocmi un raport privind activitatea agenților economici care prestează servicii de alimentare a elevilor din cadrul instituțiilor de învățământ preuniversitar. Adițional, Comisia municipală va propune scenarii de restructurare a sistemului de alimentație în instituțiile de învățământ.