Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ion Ceban solicită poziția Parlamentului privind negocierile directe dintre municipalitate și operatorii economici, în vederea achiziționării autobuzelor

   2267

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat poziția Comisiei pentru economie, buget și finanțate a Parlamentului Republicii Moldova privind aprecierea procedurii, prin care pot fi inițiate negocieri directe de către Parcul Urban de Autobuze și operatorii economici, în cazul achiziționării unităților de transport pentru necesitățile municipiului Chișinău.     

Un demers în acest sens, a fost prezentat astăzi de Ion Ceban, în cadrul ședinței comisiei parlamentare de profil, care urmează a fi examinat de către aleșii poporului. 

De asemenea, edilul capitalei a ținut să precizeze că deși în anul 2020 a fost organizată licitația publică pentru achiziționarea autobuzelor, procedura nu s-a soldat cu nici un rezultat. 

„În acest context, pentru a diminua numărul de infectări în rândul populației cu Covid-19 în transportul public municipal, este absolut necesar suplinirea numărului de unități de transport, prin urgentarea procedurilor de achiziții. Astfel, Primăria municipiului Chișinău a examinat opțiunea achiziționării autobuzelor de către Î.M. „Parcul urban de autobuze" de la operatorii economici prin negociere directă", a menționat Primarul General.

Totodată, Ion Ceban a declarat că municipalitatea trebuie să urmeze procedurile stabilite de legislație pentru a putea achiziționa autobuze cum ar fi: licitații deschise; achiziții prin negocieri directe.

E de menționat că situația epidemiologică prin COVID 19 rămâne alarmantă, prin instituirea cod roșu de alertă, iar cel unul din cele mai mare focare de răspândire a infecției rămâne a fi transportul public. Pentru a face situației, municipalitatea a suplimentat cu 30 de unități numărul transportului public, 30% dintre care sunt în stare defectuoasă. 

Zilnic în transportul public din capitală sunt circa 500 de mii de călătorii.